Späkning

Efter många veckor i hamburgarnas hemland är jag beredd att skjuta den som bjuder på friterat och dö för lite grönsaker. Min kosthållning är inte landets fel men jag kan eventuellt skylla på barnen. Fina små barn är inte kompatibla med fina små restauranger. Dessutom är snabbmat over there sjukt billigt när kassan börjar sina, samtidigt som man inte behöver betala den retliga dricksen på ca 20% (som bara handlar om dålig löneutveckling. Hur kan man annars förklara att de på många ställen lägger på 10% även på take-out). Så vad lagar jag när jag kommer hem? Först en titt i gömmorna för att se om jag kan luska fram något ätbart som: 1. Inte smakar hamburgare 2. Är billigt 3. Gärna innehåller en grönsak eller två. Om vi ser mellan fingrarna och kallar linser för grönsaker så klarade jag detta galant. Vad matstylisten inte klarade av var däremot att göra en inspirerande uppläggning. Koriandern fattades mig så en morot och lite furikake fick duga. Och en klick svalkande yoghurt.

Linssoppa med drömmar om Thailand

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 citrongrässtälkar, delade och bankade på*
1 tsk röd currypasta
1 msk riven ingefära
1 burk kokosmjölk, gärna av märket savoy
3 dl röda linser
1 msk flytande grönsaksbuljong
ca 7 dl vatten
1 msk fisksås
en skvätt limesaft
olja till stekning

Toppa med en klick yoghurt, riven/strimlad morot, rostade nötter/sesamfrön och allra helst lite färsk koriander.

Finhacka löken och vitlöken och banka livet ur citrongrässtjälken efter att du har delat den på mitten. Fräs löken i olja på medelvärme. Tillsätt citrongräsen, currypastan, ingefäran och fräs lite till. Tillsätt kokosmjölken, koka upp och koka ca 5 minuter. Tillsätt linser, buljong och hälften av vattnet. Koka ca 15 minuter tills linserna är mjuka. Späd med mer vatten eftersom. Smaksätt med fisksås och limesaft. Fiska upp citrongrässtjälkarna och servera med vald topping.

  • Citrongrässtjälkar har jag i frysen för att enkelt kunna trolla fram sådana här soppor vid nöd.

 Skriv ut