Mash-up för fredagsmyset
Avokadon har som tur var slutat att simma med räkor och majonnäs i cocktailglas. Numera återfinns den både hos hälsofreaks och fredagsmysare. Kanske mest hos den senare kategorin och då gärna i ett tacoskal med tomatsås och majs. Förhoppningsvis kanske avokadon nu kan få vidga sina vyer och möta lite nya råvaror som hallon, fisksås och lammfärs. Låt mig fresta med en riktig mash-up; Thaitaco med fruktsalsa. Jo du läste rätt avokado är en frukten.
Thaitaco med avokado- och hallonsalsa
1 dl frusna hallon
1 dl frusen mango
1 lime, färskpressad
2 msk fisksås
1,5 msk socker
1-2 röd chili, urkärnad och hackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 kruka färsk koriander
0,5 dl jordnötter eller cashewnötter
500 g lammfärs
1 msk olja till stekning
1 tsk spiskummin
2 st avokados, mogna
1 romansalladshuvud
8 st tortillabröd eller tacoskal
Efter behag: gräddfil och riven ost
svartpeppar, salt
Ta fram hallonen och mangon så att de tinar. Blanda limesaft, fisksås, socker, chili och vitlök till en dressing. Hacka korianderstjälkarna fint. Spar bladen till garnering. Rosta nötterna i en torr stekpanna under omrörning. Ta upp dem och stek färsen i oljan. Smaksätt med hälften av dressingen, de hackade korianderstjälkarna, spiskummin och svartpeppar. Skär avokadon i bitar och blanda med mango, hallon och korianderbladen. Häll på resten av dressingen. Smaka av med peppar och salt. Lägg sallad på tortillabröden eller i tacoskalen. Toppa med färs, avokadosalsa och rostade nötter. Strö över korianderblad. Servera med en klick gräddfil och ost.
Skriv ut