Tidningsfeber
Sverige måste vara en av de länder som ger ut flest magasin per näsa. I morse läste jag dock att det snart kommer att bli några färre då Bonnier lägger ned Laga lätt, Yourlife och Visage. DN och Resumé har notiser om detta men samtidigt så säger Bonniers Tidskrifters VD Ulrica Saxon att beslutet om Laga Lätt inte är klubbat.
Att lägga ned Laga Lätt kan tyckas märkligt då tidningen har en TS-upplaga på över 40 000 i månaden. Det är ungefär lika många som Elle Mat & Vin. Min gissning är att kostnaderna blev för stora och kanske att man inte nådde upp till Bonniers vinstkrav. Laga lätt, tillsammans med Allt om mat och någon enstaka köpetidning till, har ett provkök och en kock anställd som provlagar alla recept. Sånt kostar. Dessutom beställer eller gör de nästan uteslutande sina egna reportage till skillnad från många andra mattidningar som köper in mycket material från utlandet. Förr om åren jobbade jag mycket åt Laga Lätt och jag upplevde dem som bra och noggranna beställare som dessutom betalade lite mer. Att lägga ned Laga Lätt vore synd och jag vet många som kommer att sakna den – svärfar inräknat.
Om de skrotar Laga Lätt som tidning tror jag dock vi kommer att följa den på annat vis. Antigen som specialutgåva åt Allt om mat eller att det blir fler “laga lätt” sidor i nämnda tidning (som man skulle kunna kalla morsa åt LL). Eller så blir det en app (jag känner en bra programmerare :-)) eller ett webbmagasin som t ex sweet paul. En snabb överslagsräkning gör gällande att det finns över 2000 recept att tillgå. Att bara återvinna recepten i dålig beskäring vid DNs teve tablå är väl lite onödiga kalorier.
Några tidningar försvinner, andra kommer. De senaste nytillskotten är alla tecken på en trend – vi vill ha mer kunskap och därför finns det ett utrymme för mer djuplodande reportage. Magasin Morberg har putsat av den värsta machodammet och börjar bli riktigt läsvärt. Filter satsar ofta på ett par intressanta artiklar om mat – ofta med anknytning till jordbruket och det svenska näringslivet. Rookien Icon, som jag glatt prenumererar på trots att de är en som de själva säger; ny livsstilstidning för män, har i det senaste numret både ett reportage om Nobu och Franzén/Lindeberg. Reportaget om våra svenska stjärnjägare F/L var skrivet av Gourmets förre chefredaktör Per Styregård. Och Gourmet, det har gått och blivit folkligt, eller åtminstone folkligare. Det är lite febrigt i tidningsbranschen.
Undrar vad nästa matmagasin blir? Vore vi ett större land så skulle min gissning definitivt vara på ett magasin med uteslutande matreportage, typ som Fire & Knives. Men nu är vi trots allt en liten klick nördar som lägger våra pengar på hantverkskorv så mer troligt är väl ett nytt magasin signerat någon tevestjärna, typ Mästerkockens tidning eller Nicklas mat, eller kanske ett festmagasin med mat&vin för vanligt folk. Någon som tror eller saknar nåt?
PS. Oavsestt om du är man eller kvinna är Icons sista nummer mycket läsvärt. Det skulle det vara om du vore häst och kunde läsa också. För alla som kan helt enkelt.
Skriv ut