Frasig tofu med hoisinsås i salladstaco

Jag har aldrig riktigt fastnat för tofu trots mina tappra försök. I Pad thai tycker jag den varken gör av eller till för konsistens och smak och jag äter den mest pliktskyldigt. Jag har ätit Mapo tofu ett par gånger (sichuanesisk maträtt) men då har rätten varit alltför redd och tofun har försvunnit i en, visserligen god, men slemmig sörja.

Några gånger har tofun glimrat till, som när den var marinerad i citrongräs och vitlök i Vietnam eller stark och frasfriterad som på Surfers i Visby. I de där båda rätterna ligger antagligen nyckeln till min framgångsask – fritering och marinering. Tofu blir nämligen härligt frasig med ett mjukt inre om man friterar den. Absolut bäst tycker jag det blir om man doppar bitarna i maizena eller rismjöl (vetemjöl funkar också men tofun blir inte lika frasig). Jag tycker inte man behöver fritera tofun utan det räcker med att man frityrsteker den. Skillnaden är att i det senare fallet behöver oljan inte täcka bitarna, utan det räcker med ca 1 cm olja i pannan. Däremot så krävs det att man vänder bitarna så att de blir gyllenbruna på alla sidor. Hen gör som hen själv vill. Det är bara två sätt att steka på.

Eftersom tofu är fenomenal på att ta upp smaker passar den också bra att marinera. Alla möjliga asiatiska smaksättningar som chili, vitlök, ingefära, citrongräs, soja, sesamolja och lime funkar fint. Mexikanska kryddor går säkert också bra, jag har bara inte kommit dit ännu. Den här gången hade jag dock varken framförhållning eller tålamod så marineringen hanns inte med. Det blev ett gott kryddsalt istället och ett ganska perfekt vardagsrecept. Har du barn kan du göra rätten barnvänligare genom att lägga grönsakerna i separata högar och servera ketchup till.

Frasig tofu i salladsknyte med hoisinsås
Det finns många hoisinsåser av olika kvalitet. Oftast köper man de bästa på asiatiska affärer. Ibland kan man dock behöva justera smaken med t ex limesaft, vitlök, honung och ljus soja. Är du nöjd med smaken men inte konsistensen kan du bara spä ut såsen med lite vatten.

1 tsk salt
3/4 tsk socker
1 tsk five-spice krydda
1 tsk svartpeppar
300 g tofu
3 msk rismjöl eller maizena

Till servering:
2 dl ris eller nudlar
1 dl hoisinsås + ev. limesaft, finhackad vitlök, sesamolja och honung*
1 dl salta jordnötter
3 msk sesamfrön
400 g grönsaker t ex salladslök, morötter, färska böngroddar, vitkål, gurka
örter t ex koriander, thaibasilika och/eller mynta
1 msk sesamolja
1 huvud grönsallad
ev. sirachasås för den chilisugne

Koka riset enligt anvisning. Smaksätt ev hoisinsåsen med limesaft, finhackad vitlök och lite ljus soja. Rosta jordnötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt. Rosta sesamfröna och blanda med sesamfröna. Skala, skär och riv grönsakerna i mindre bitar om det behövs. Skölj och repa örterna och blanda med grönsakerna till en sallad. Häll över sesamoljan. Separera och skölj salladsbladen. Blanda salt, socker och svartpeppar till kryddsaltet. Skär tofun i tärningar. Värm upp oljan till 180 grader. Frityrstek/fritera tofun krispig och gyllenbrun ca 5 minuter. Lägg tärningarna på ett papper så att överflödig olja rinner bort. Strö över kryddsaltet. Strö lite av nötterna över tofun och blanda resten med riset eller servera de till. Servera tofun med hoisinsås, ris, sallad, ev nötter och salladsblad som du rullar ihop till små *sallads-tacos”.

 Skriv ut