Tomater + fisksås = sant

Foto: Matilda Lindeblad

Tomt passar väldigt fint ihop med asiatiska umamibomber som miso och fisksås. Här är beviset på en perfekt kombination där smaken av sommar och Thailand blir väldigt fina ihop. Gör köttet eller ta rester från gårdagens grillmiddag. Kokt jasminris, nudlar eller vitlöksbröd passar bra till för den som vill ha mer mat.

Tomatsallad med thailändsk dressing och citrongrässtekt flankstek

4 portioner

800 g tomater
1 gurka, skalad och urkärnad
2 salladslök
2 schalottenlökar
4 msk rostad lök
4 msk rostade jordnötter
1 kruka thaibasilika
1 kruka koriander

Dressing
3 msk fisksås
2 msk socker
2 msk limesaft eller risvinäger
2 msk neutral olja
lite vatten

Citrongrässtekt flankstek
800 g flankstek
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar citrongräs
2 chilipepparfrukter
2 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt

1. Putsa köttet. Dela vitlöken i mindre bitar och tryck in den i köttet. Ta bort det yttersta skalet på citrongräset och hacka resten fint. Kärna ur och hacka chilin. Lägga undan hälften till salladen. Bland resten av chilin, citrongräs, svartpeppar och salt och klappa in det i köttet.
2. Grilla köttet eller stek det ca 3 minuter per sida tills innertemperaturen är 56°. Vila ca 10 minuter.
3. Blanda ingredienserna till dressingen och späd med vatten om den blir för tjok.
4. Skala och skiva salladslöken och schalottenlöken. Skär tomaterna i bitar, skala och skär gurkan i halvmånar. Hacka jordnötterna och hacka de färska örterna, även stjälkarna på koriandern.
5. Varva grönsakerna, löken och örterna på ett stort fat. Toppa med jordnötter.
6. Servera köttet till.

 Skriv ut