Smakrik soppa med knapriga kryddärter

Foto: Fabian Björnstjerna

Nu hade jag inte något nyårslöfte men kanske kunde det ha varit: laga mer soppa. Jag gillar verkligen soppor men gör dem alldeles för sällan. Och jag vet inte varför. De kan ju både vara värmande, billiga, snabblagade, säsongsdugliga och goda. Lägger man också till något på toppen får man ju även till den krispiga konsistensen som jag tycker är dö-viktig. Finns bara dumheten kvar att skylla på med andra ord. Kanske inleds det nya soppåret med den här krämig och smakrika tomatsoppan som får sitt knaster av rostade kikärter.

Tomatsoppa med rostade kikärter
En mild, slät soppa som toppas med kryddiga kikärter för knaprighetens och proteinernas skull. Gör rätten mer barnvänlig genom att ta bort kryddorna på kikärtorna, de i soppan brukar slinka obemärkt förbi eftersom de är milda och soppan är slät. Ett hett tips är att göra dubbel sats av kikärterna eftersom de är försvinnande goda.
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
2 burkar passerade tomater (à 400 g)
5 dl grönsaksbuljong, gärna lantbuljong
1,5 dl kokosgrädde eller yoghurt 10 %
olja till stekning
färsk koriander och chiliflakes till garnering

Rostade kikärter
3 dl kokta kikärter
1 msk olja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk curry
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader med en plåt i. Blanda allt till kikärterna i en bunke. Rör och och lägg på den varma plåten. Rosta ca 15 min tills ärterna fått fin färg och är knapriga. Rör gärna om en eller två gånger under rostningen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull ca 5 min på medelvärme. Lägg i kryddorna, höj värmen och fräs 3 min till under omrörning. Häll på tomaterna och låt koka 15 min. Mixa ev. soppan helt slät. Späd ev med vatten till önskad konsistens. Koka upp igen och smaka av med ytterligare kryddor. Toppa soppan med en klick uppvispad kokosgrädde eller yoghurt. Lätt på kikärter och garnera med koriander och chiliflakes.

TIPS: Kokosmjölk går inte att vispa men det gör kokosgrädde. Har du råkat köpa fel kan du späda soppan med kokosmjölk i stället för att toppa den innan du mixar soppan. Då blir det godast om du kokar soppan någon minut med mjölken. Yoghurt är minst lika gott som kokos, bara olika.

Receptet har tidgare varit publicerat på Fazer.se. Där hittar ni flera goda lunch, middags och frukostrecept.

 Skriv ut