Liten paj med stor smak

Foto: Matilda Lindeblad

Tomattarte med ricotta, fetaost och honung

En lättbakad paj som gärna kan serveras med bacon eller kotlettbacon som en lättlunch. Ricottan ger en underbar gräddsyrlig smak. Hittar du den inte så kan du ersätta den med en blandning på creme fraiche och kesella 10%. Receptet räcker till 6 små cocotter eller 1 stor form. Gräddningstiden är beräknad för cocotter, gör du pajen i en pajform behöver du antagligen grädda lite längre.

1/2 paket filodeg
25 g smör
1 burk ricotta 250 g
0,5 dl mjölk
2 ägg
200 g fetaost
färsk rosmarin eller basilika
6 st körsbärstomater
2 msk honung, flytande
salt och svartpeppar

Tina filodegen. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Halvera arken, i ca 10 X 10 cm eller behåll dem hela om du ska göra en stor paj. Pensla lite slarvigt med smält smör och kläd formarna/formen. Blanda samman ricotta, mjölk, ägg och hälften av fetaosten. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll smeten i formarna. Tärna resten av fetaosten och tryck i en bit i varje cocotte tillsammans med en kvist rosmarin och körsbärstomater i halvor. Toppa med en klick honung. Grädda i ca 30 minuter eller tills pajerna stelnat.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Laga Lätt.

 Skriv ut