Fancy friday!

På mina söners dagis har personalen en rolig grej. De firar fredagen med “fancy friday” och klär upp sig i slips, klänning eller skjorta. Skönt för dem som alltid att går runt i funktionella kläder att få lite fredags glamour.

Jag firar fancy friday med en bit tonfisk i japansk skrud. Eftersom du kanske inte har alla ingredienser hemma ska du få lite förslag på vad du kan ersätta dem med. Det blir inte samma rätt men det blir gott. Tonfisken ska absolut vara färsk och gärna MSC-märkt men går bra att ersätta med lax eller ännu hellre Salmalax. Shichimi-togarashi är en japansk chilipepparblandning som du ser på bildbeviset ovan. Och ja – nudlarna är svarta men så fancy behöver man absolut inte vara, vanliga vita risnudlar duger fint.

Tonfisk – Lax eller Salmalax
Shichimi-togarashi – Chilipeppar, krossade sesamfrön, svartpeppar och finrivet apelsinskal
Panko – Halstra fisken lätt i het panna
Furikake – Sesamfrön, gärna rostade
Mirin – Är ungefär som sockerlag ersätt med lite vanligt socker
Edamamebönor – någon annan grönsak t ex morötter eller rättika

Pankopanerad fisk med chilimajonnäs och avokado

0,5 dl risvinäger
1 msk mirin
lite salt eller soja
1 dl edamamebönor
150 g risnudlar, svarta eller vita

3 msk majonnäs
lite Shichimi-togarashi

300 g tonfisk, MSC-märkt
1 ägg, uppvispat
2 msk vetemjöl eller annat mjöl
1 dl panko, japanskt ströbröd*

1 avokado i skivor
2 msk furikake*

Blanda mirin och risvinäger. Smaka av med lite salt eller ännu hellre lite japansk soja. Tina edamamebönorna och koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Blanda majonnäsen med chilipepparblandningen och ställ kallt. Vispa upp ägget. Salta fisken och vänd den i mjöl, ägg och sist panko. Stek den lätt i olja på hög temperatur, ca 30 sekunder per sida eller tills ströbrödet är gyllenbrunt. Blanda risnudlarna med vinägerblandningen och sojabönorna och lägg på tallriken med majonnäs och avokado. Strö över furikake. Slut ögonen och dröm att du är i Japan!

 Skriv ut