Sensommarsallad!

Foto: Matilda Lindeblad

En perfekt sallad till lunchen en sensommardag när bönorna är mogna. Okej, du kan även bjuda på den en vinterdag och ta frysta (inflygna bönor från Afrika försöker jag undvika) även om smaken inte riktigt kommer att vara densamma. Vitello tonnato är en känd italiensk rätt bestående av kalv med tonfisksås. Supergod och väl värd att testa även om kombinationen låter konstigt. Här får den salta såsen bli kompis med söta tomater och bönor.

Bönsallad med torkade tomater och tonnatasås
Har du bråttom kan du strunta i att torka tomaterna eller vrida upp värmen till 175 grader.
4 portioner

Torkade oliver och tomater
20 st svarta oliver, gärna urkärnade kalamata
20 st cocktailtomater, delade på mitten
lite färska örter
salt, socker, svartpeppar

Lägg oliver och tomathalvor med snittsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen på 125°C i ca 2-3 timmar tills de är torkade. Låt svalna. Förvara i en burk med tättslutande lock upp till en vecka i kylen. Kortare tid i ugnen ger halvtorkade grönsaker.

Tonnatasås
2 st sardeller
1 msk kapris
1 burk tonfisk i vatten
1 st äggula
2,5 dl olivolja
0,5 st citron, saft från
salt, svartpeppar

Mixa sardeller, kapris och tonfisk lätt med äggulan. Tillsätt olivoljan i en fin stråle tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Ställ kallt innan servering. Såsen håller ett par dagar i kylen.

Bönsallad
400 g skärbönor, gula
400 g brytbönor, gröna
400 g zucchini, gul eller grön
1 påse babyleaf mix eller annan blandad sallad
Ev. lite rostade pumpafrön

Ansa bönorna. Dela skärbönorna och zucchinin i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter tills de är mjuka men med tuggmotstånd. Spola kallt och lägg dem gärna isvatten så att kokningen avstannar.
Lägg salladen i botten på ett fat, lägg på de kokta grönsakerna, häll på lite tonnata sås och toppa med de torkade tomaterna och oliverna. Servera med bröd och resten av såsen. Strö gärna över lite rostade pumpafrön vid
servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv

 Skriv ut