Torsdagssoppa med slurp

Foto: Lennart Weibull

Jag har varit så sjukt sugen på ramen-soppa sedan jag var på Totemo (ett hål i väggen på S:t Eriksgatan i Stockholm) för någon vecka sedan och åt deras svingoda Spicy Miso Ramen. I morgon är det dags att sluta drömma, sätta den stora soppkastrullen på spisen och laga min egen. Turligt nog, för både mig och er, så har jag gjort ett genialiskt recept på en vegetarisk miso-ramen som både är god och snabblagad.

Vanligtvis tar det nämligen lång tid att koka en smakrik buljong men genom att använda flera umami-stinna råvaror så får man ihop en riktigt god vegetarisk buljong på en halvtimme. Den rika smaken byggs genom lager-på lager av råvaror som salladskål, shiitake, fond, näringsjäst och miso. När buljongen har kokat ihop tillräckligt och halvtimmen är slagen får soppan lite hetta av srirachasås, rundas av med en klick smör, toppas med nudlar och proteinrika råvaror som ägg och sojabönor. Sa jag att soppan var enkel att göra också?

Vill du ha en vegansk ramen så kan du bara hoppa över smöret och ägget och istället smula över lite mjuk tofu. Näringsjäst finns att köpa på hälsokosten men jag tycker eventuell frånvaro inte ska hindra dig från att göra soppan för det blir gott och minnesvärt ändå. Det viktigaste av allt är att soppan serveras rykande het och att man äter den med “slurp”.

Spicy misoramen med ägg och sojabönor

Att laga den populära japanska ramen-soppan från grunden tar oftast lång tid men genom att använda många umamirika råvara kan man snabbt få till en smakrik buljong. Hittar du inte färsk shitake går det bra att använda torkad som du lägger i hett vatten. Kantarellfonden har sin stand-in i en brynt schalottenlökfond eller en vanlig grönsaksfond.

4 ägg
150 g färska shitakesvampar
2 vitlöksklyftor
250 g salladskål
2 msk koncentrerad kantarellfond eller grönsaksfond
ca 1,8 liter vatten
200 g torkade nudlar eller 500 g färska
75 g salladslök
5 msk vit miso
4 msk näringsjäst
1–2 msk sriracha (chilisås)
200 g sojabönor, tinade
1 dl majskorn
25 g smör
3 msk furikake eller rostade sesamfrön
rapsolja och sesamolja

1. Koka äggen mjuka, ca 6 minuter. Spola dem kalla.
2. Skiva svampen. Fräs den i rapsolja i ca 5 minuter tills de får lite färg.
3. Skala och finhacka vitlöken under tiden. Ta bort fyra fina blad från salladskålen och strimla resten fint. Blanda vitlöken och kålen med svampen och fräs i ytterligare ca 2 minuter under omrörning.
4. Tillsätt fond och vatten och låt koka i 10–15 minuter.
5. Lägg i nudlarna och låt koka enligt anvisning på förpackningen eller koka dem i en separat kastrull.
6. Strimla salladslöken och skala äggen.
7. Smaka av soppan med miso, näringsjäst och sriracha. Koka upp den igen så att den blir riktigt het.
8. Lägg i de sparade kålbladen i soppskålen. Häll upp soppan och toppa med ägghalvor, salladslök, sojabönor, majs, en klick smör och furikake eller sesamfrön. Droppa över lite sesamolja.
9. Servera gärna sriracha vid sidan av så kan gästerna själva reglera styrkan på soppan.

Receptet kommer från boken “Vego på 30 minuter” som finns att köpa hos vanliga bokhandlare, hos Adlibris och på Bokus. De fina fotona har Lennart Weibull tagit.

 Skriv ut