Trendpasta!

Det är väldigt märkligt att en grönsak som grönkål har blivit trendig men så är det. När jag var i NYC för några månader sedan så var det uppenbart – det fanns inte en meny utan något med kale. Sauterad, juicad, friterad, ugnsbakad eller till och med helt rå som den serverades på ett ställe. Det sistnämnda var en totalt misslyckad anrättning för det var som att tugga raggsockor. Grönkål kräver att man bryter ner dess fibrer antingen med värme eller med syra. Det behöver inte vara mycket syra, testa med att massera in några grönkålsblad med lite citronsaft och olivolja så får du se skillnaden. Syran behövs också för att balansera de bittra tonerna som finns i grönkålen. Man kan också göra kålbladen ätbara genom att slänga in dem i ugnen och göra chips

Den här pastan innehåller ganska enkla råvaror med olika texturer. Du kan förenkla rätten genom att strunta i den friterade brysselkålen, även om jag tycker det är synd för de är grymt goda. Istället kan brysselkålen stekas eller kokas med i pastavattnet de sista minuterna. Överkoka dock inte de små kålbladen för det är dödligt tråkigt och ger rätten en unken ton. Något man heller inte ska fuska med är stekningen av löken. Den ska vara glansig, ljusbrun och söt och det tar säkert 10 minuter under överinseende och omrörning då och då. Tillsätt gärna mer fett under stekningen och börja på relativt låg värme och höj värmen mot slutet.

Och nej, det här är inte en bantar-rätt men den är full av antioxidanter och andra nyttigheter. Och massa god smak så klart.

Grönkålspasta med friterad brysselkål, parmesan och pekannötter
Underbar vegetarisk pasta med massa kål, textur och smak. Kantarellfond kan ersättas med grönsaksfond men jag tycker ni ska testa den. Fonden har en fin umamismak och är god både till kötträtter och vegetariska rätter, både med och utan svamp. Den som inte klarar sig utan kött byter ut nötterna mot knaperstekt bacon.

200 g brysselkål
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
400 g grönkål
4 dl vatten
1,5 msk flytande kantarellfond
2 dl creme fraiche
300 g pasta
1 dl finriven parmesanost + extra till servering
skalet från 1 citron
1 dl rostade salta pekannötter eller valnötter
olja till fritering och stekning
salt, peppar

Dra bort de yttersta bladen från brysselkålen. När det inte går att ta bort fler blad delar du resten av kålen mitt itu med en kniv. Hetta upp lite olja i en stekpanna eller en wok. Fritera kålbladen ca 5 min. Se upp så att du inte bränner dig och ha gärna ett lock tillhands. Låt kålen rinna av på hushållspapper. Finhacka löken och vitlöken och stek den mjuk i olja i en stekpanna på medelstark värme ca 10 min. Rör om då och då. Repa grönkålen från stjälken och hacka den grovt. Lägg den i en kastrull med vatten och fond. Koka upp och koka ca 10 min under lock tills kålen mjuknat. Blanda ned löken och creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och citronskal. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda pastan med grönkålen. Spar gärna 1 dl av pastavatten och rör ner i grönkålen. Blanda ner riven parmesanost och strö över hackade nötter och den friterade brysselkålen. Servera med riven ost.

 Skriv ut