Ljuvlig pärondessert

Foto: Jenny Grimsgård

Underbara ugnsbakade päron där såsen fått smak av ingefära istället för vanilj. Ingefäran hittar du på burk, oftast bland de asiatiska råvarorna i butiken. Och om du inte orkar koka såsen från grunden kan du ta genvägen och riva ner ingefäran i färdig vaniljsås eller lite mjuk vaniljglass.

Citronpäron med ingefärssås
Lättlagad efterrätt med ingefärssmakande sås – perfekt när höstmörkret lägger sig. Ingefäran blir också god att riva ned i vaniljglass.

4 st päron
0,5 st citron
75 g rumsvarmt smör
1 dl rårörsocker
1 st vaniljstång
1 dl hasselnötter

Ingefärssås
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl socker
1 tsk maizena
4 äggulor
2 knölar söt syltad ingefära

Dela päronen och ta ur kärnhuset med ett kuljärn eller ett matskedsmått. Lägg päronen i en ugnsfast form med hålet uppåt. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronen. Vispa skal, saft, smör, socker och inkråmet från vaniljstången ca 5 minuter med elvisp så att citronsmaken utvecklas. Klicka smöret över päronen. Hacka hasselnötterna grovt och strö dem över. Baka päronen på 225 grader i 30 minuter tills päronen är mjuka. Koka upp mjölk och grädde. Vispa samman socker, maizena och äggulor lätt i en bunke. Vispa ned det i den varma gräddmjölken. Låt sjuda ca 5 minuter tills första bubblan syns och såsen tjocknar. Den får inte koka då spricker den. Riv ingefäran fint och blanda ned i såsen. Sila eventuellt.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle Mat & Vin

 Skriv ut