Uteätarmat

Foto: Matilda Lindeblad

Vietnam är ett häftigt land matmässigt med underbara smaker som balanseras fintstämt mellan sött, surt, starkt och salt. Maten skiljer sig ganska mycket åt mellan den norra landsänden och den södra. I norr är maten influerad av sina grannländer och det något kyligare klimatet. Maten är ofta kryddad med stjärnanis och kanel och äts gärna varm i sopp- eller grytform. I söder är de mer påverkade av thailändsk och laotisk matkultur men även av franska kolonisatörerna och man äter både créme caramel och baguetter. Användandet av färska örter förenar de båda landsdelarna. Och innan någon skriker högt så säger jag att detta är en grovt förenklad bild av verkligheten som oavsett landsända bjuder på fantastisk mat.

Báhn mi är i alla fall en supergod sydvietnamesisk baguette som man ofta köper från små rullvagnar. De äts både till frukost och lunch och fyllningen varieras därefter. Det kan vara paté, kryddigt fläsk, korvar eller annan chark eller stekt ägg till frukost. Picklade grönsaker, majonnäs och massor av färska örter serveras alltid till. Brödet är bakat på en blandning av vete- och rismjöl och är mjukt och fluffigt. Om du vill örsöka efterlikna originalet ska du inte köpa något hippt surdegsbröd. Tvärtom, du ska köpa affärens mest uppblåsta och fluffiga bake off bröd och gärna förvara det i plastpåse så att det blir extra mjukt.

Det här är en snabbvariant på báhn mi som kan varieras i det oändliga med andra grönsaker och annat kött. Mackorna är matiga och perfekta att ta med sig på picknicken. Srirachasåsen gör sig bäst vid sidan av, i en egen flaska eller burk, för fri dosering.

Bahn mi – utflyktsmackor med kycklingfärs och snabbpicklade morötter
Perfekt till vårens och sommarens alla picknickar. Morötterna kan bytas ut eller blandas med andra primörer t ex färsk lök, rättika eller blomkål.

1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
300 g kycklingfärs
1 tsk socker
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
olja till stekning

Picklade morötter
2 st stora morötter
1 msk socker
2 msk risvinäger
1 tsk fisksås
0,5 kruka finhackad koriander

Till smörgåsen
1 stor eller 2 små baguetter, ej surdeg
1 dl grov leverpastej
1 tsk five spice kryddblandning
3 msk majonnäs
8 st salladsblad
3 msk friterad lök
3 msk sriracha (eller sweet chilisås)

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan ca 5 min på medelvärme. Tillsätt kycklingfärsen och bryn den runt om. Tillsätt socker, soja och fisksås och stek tills färsen är färdig, ca 5 min. Skala och strimla morötterna, gärna med skalaren eller en osthyvel. Blanda socker, risvinäger och fisksås till sockret löser sig. Massera in vinägerblandningen i morötterna och låt stå ca 15 min. Krama ur morötterna och blanda med koriandern. Dela brödet men inte helt igenom. Blanda leverpastejen med 5-spice kryddan. Bred pastej på den ena sidan och majonnäs på den andra. Lägg i salladsbladen och tryck ned kycklingfärsen och morötterna. Toppa med rostad lök. Ringla ev. över sriracha eller annan chilisås. Dela mackorna i bitar och rulla ev. in dem i smörgåspapper.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut