Välkommen sköna maj

Foto: Matilda Lindeblad

Enligt SMHI är våren officiellt här men jag vette tusan. Varje morgon grämer jag mig över att jag lagt upp vantarna och mössorna på vinden men till helgens vårbrasa åker de och långkallingarna definitivt ner igen. Om jag känner mig osäker på vårens ankomst så känner jag samma inför rabarberns. Har den kommit eller inte? I affären finns det rejäla stänglar från Tyskland att köpa men om det har sprungit något ur moderslandet vet jag faktiskt inte. Har det? När de, och våren, kommer tycker jag ni ska göra en frisk, kryddig och lättsam rabarbersoppa till dessert. Gör egna kaksmulor till eller smula ned några färdigköpta drömmar. Huvudsaken är att det är något krispigt på toppen. Välkommen sköna maj. Du är efterlängtad!

Rabarbersoppa med nötsmulor

En vuxen och elegant dessert med en kryddig och sötsyrlig rabarbersoppa. Eftersom rabarbern varierar i sötma och syra får du justera syran med mer eller mindre citron.
4 portioner

2 dl socker
3 dl vatten
3 st stjärnanis
1 kanelstång
1 delad och urskrapad vaniljstång
ca 2 tsk citronsaft
300 g rabarber, ca 2-3 stänger
vaniljglass till servering
mynta till garnering

Nötsmulor
4 msk hackade pistagenötter och mandel
4 msk vetemjöl
3 msk havregryn
3 msk socker
50 g smör
rivet skal av 0,5 st citron
en nypa salt

Börja med nötsmulorna. Nyp snabbt ihop alla ingredienser till en smulig deg. Fördela smulorna på ett bakplåtspapper och grädda i 225 grader ca 7 min. Vänd gärna en gång under tiden. Låt svalna. Koka samman socker, vatten och kryddor ca 10 minuter. Smaka av med citronsaft. Dela rabarbern i tunna skivor. Lägg skivorna i den varma lagen och låt svalna. Smaka av med mer citronsaft. Servera med vaniljglass och nötsmulor. Garnera med mynta. Soppan kan serveras både ljummen, varm och kall.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut