Vår i luften!

Foto: Matilda Lindeblad

Idag smäller det på många ställen i landet. Varför inte fira att våren är här med en finfin ramslökspizza?

Primörpizza med sparris och ramslökspesto

Egenbakad pizza är godast och mycket enklare att göra än man tror. Den här är utan tomatsås men med smak av ljuvliga primörer.
4-6 portioner

Ramslökspesto
Peston räcker till mer än en omgång pizza och är god både till lax, kyckling och i pasta. Förvara den i kylskåpet, fyll på med olja så att det täcker och stoppa inte ner några provsmakarfingrar så håller den flera veckor i kylskåpet. Locket som bildas av oljan i kylskåpet smälter så fort burken tas fram i värmen.

50 g ramslöksblad
50 g riven parmesanost
30 g pinjenötter
1,5 dl olja, gärna nötig rapsolja eller mild olivolja
2 tsk citronsaft
salt

Mixa alla ingredienser till en pesto. Smaka av med salt. Häll upp på en väl rengjord burk och förvara i kylskåpet.

Pizzadeg
25 g jäst
3 msk olivolja
3/4 tsk salt
2,5 dl ljummet vatten
6 dl dinkelvetemjöl

Pizzan
1 knippe sparris
2 dl ricotta
1 dl ramslökspesto
2 mozzarella á 130 g
4 msk västerbottensost
80 g färska örter och sallad t ex mache, basilika och mejram
svartpeppar

Dela jästpaketet på diagonalen. Smula ned jästen i en bunke och häll på olja, salt och ljummet vatten. Blanda till en kladdig deg. Låt jäsa övertäckt 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ gärna in en plåt som får bli riktigt varm. Dela degen i 4-6 delar och kavla ut till tunna pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper. Nyp av den nedre delen av sparrisen och dela stänglarna på längden. Bred på ricotta och pesto. Lägg på sparris, mozzarella i bitar och grovriven västerbottensost. Krydda med flinsalt och svartpeppar. Grädda varje pizza 7-10 min tills de har fått fin färg. Strö över örter och sallad.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut