Variation på gröten?

Foto: Matilda Lindeblad

Havregrynsgröt kan vara en gråbrun och klistrig sörja. Det kan också vara en alldeles underbar start på dagen med spännande exotiska smaker. Förvandlingstricket är inte särskilt svårt. Du behöver bara sätta på dig mössan, gå till affären och köpa tahini (den ljusa orientaliska sorten) kardemumma och dadelsirap.

I morgon bitti kokar du gröten som vanligt men rör ner tahini och toppar med dadelsirap, kardemumma och valfri mjölk. Lägg på snygga frukter och bär samt t ex kokos eller nötter och frön. Du kan också ta fram det stora trollspöet och vända ner frysta bär tillsammans med tahinin. Då får du en blå start på morgonen. Vill du vara extra piffig värmer du mjölken och vispar den till ett mjukt fluffigt skum.

Havregrynsgröt med tahini och dadelsirap
2 portioner

2 dl havregryn
2 dl vatten
2 msk tahini
1 banan
1 dl blåbär, färska eller tinade frysta
salt och kardemumma
kokoschips och dadelsirap
mjölk av valfri sort till servering

1. Koka havregryn, vatten och salt till en gröt enligt anvisning på förpackningen.
2. Rör ner tahini och blåbär, om de är frysta.
3. Skiva bananen. Häll upp gröten i tallrikar och lägg på bananen, blåbär, kokoschips och dadelsirap.
4. Strö ev. över lite mortlad kardemumma och servera med mjölk.

PS. Receptet har jag gjort till Sevan. De har väldigt många fina produkter i sitt sortiment som jag kan rekommendera.

 Skriv ut