Världens godaste gröt

För en vecka sen gjorde jag en gröt med rabarberkompott, kardemumma, lönnsirap och skummad havremjölk. Den seglade direkt upp på fem-i-topplistan på godaste havregrynsgröten någonsin. Men nu, efter dagens gröt, känner jag mig inte riktigt lika säker. Dagens frukostgröt på havregryn, chocotahini, kokos och skummad mjölk var så sjukt god att jag genast funderade om jag kunde äta den till lunch också. Själva gröten är inte något märkvärdigt, det är vanlig simpel havregrynsgröt men toppingen den är inte från denna värld. Chocotahini och kokos, du hör ju hör gott det låter? Och om du nu tänker “ja det låter ju gott men gröt är inte min grej” så gör det inte någonting. Du kan faktiskt hoppa över just den delen av receptet och bara göra chocotahinin. Den är nämligen god att bre på en rostad macka med skivad banan eller bara ringla över yoghurt. Man kan också ta en sked eller två och stoppa direkt ur burken. Det vet jag av egen erfarenhet.

Chocotahini gröt med kokosflakes och vispad mjölk
Sjukligt god tahiniröra som räcker till några grötomgångar om man inte stoppar ner alltför många provsmakar-skedar i burken. Jag hade bara frysta körsbär hemma och det funkade fint men skivad banan hade nog varit ännu godare. Vill man ha ännu mer protein så blir en klick vispad ricotta eller en klick fet yoghurt gott till.

1 dl havregryn av valfri sort + angiven mängd vätska
1 dl mjölk, t ex Oatly iKaffe eller mellanmjölk
Frukt eller bär, t ex skivad banan eller körsbär
kokosflingor och kakaonibs

Chocotahini
Ca 1 dl

1 dl ljus tahini
2 msk kakaopulver
2-3 msk dadelsirap
1 krm salt
ev. vatten eller kokosolja

Blanda samman tahini, kakao, sirap och salt. Späd med vatten eller kokosolja till önskad konsistens.
Koka gröten enligt anvisning på förpackningen. Skumma mjölken. Lägg gröten i en tallrik och lägg på skivad frukt eller bär. Ringla över chocotahini och toppa med skummad mjölk, kokos och kakaonibs.

 Skriv ut