Världens godaste kolasås

Foto: Matilda Lindeblad

Det kan vara så att detta är världens godaste kolasås. Jo, det är brynt smör i. Och ja, den är ganska onyttig. Men i min receptbok så duger inte något annat än vispgrädde och smör till kolasåsen. Såsen tjocknar lite när den kallnar och hålls därför lite så där lagom rumsvarm ovanpå (den avstängda) spisen. Man kan också röra ut den med lite vatten eller grädde eller försiktigt värma den på spisen igen. Det finns risk för att den spricker men en sprucken sås är också en god sås. I alla fall om den serveras till ugnsbakade äpplen. Jag hade tänkt toppa äpplena med några syrliga frysta lingon men det blev så stressigt vid fotograferingen att jag glömde bort raringarna. Men testa gärna att hälla på lite frysta bär. De ger en fin syra och som en bonus kommer bilden också se extra fin ut på instagram.

h4. Ugnsbakade citronäpplen med kolasås

8 portioner

8 st äpplen
200 g mandelmassa
skalet från 1 citron
1 tsk mortlade kardemummafrön
1 dl hasselnötter
50 g smör

Kolasås på brynt smör
75 g smör
2 dl grädde
1,5 dl ljust muskovadoråsocker
1 krm salt
inkråmet av 1 vaniljstång

Till servering
vispgrädde eller vaniljglass
citronmeliss eller mynta
ev. 1 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt och hacka nötterna grovt. Blanda med citronskal, kardemumma och smör. Kärna ur äpplena och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper så att innehållet inte läcker ut. Tryck ned fyllningen. Grädda i 25-35 minuter tills de har fått fin färg och är mjuka. Gräddningstiden varierar beroende på sort. Du kan behöva lägga på ett folie så att fyllningen inte bränns.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrynt. Tillsätt grädde, socker och vaniljen och koka upp. Koka på mellanvärme i 5 minuter under vispning tills såsen tjocknat. Tillsätt salt. Låt svalna något innan servering. Servera äpplena med kolasås och vispad grädde eller vaniljglass. Garnera med citronmeliss eller mynta. Vill du ha ännu mera höstkänsla häller du på en sked med iskalla lingon.

Receptet har tidigare varit publicerat hos Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut