Världens längsta sallad?

Foto: Matilda Lindeblad

Det är en d-a massa ingredienser i det här receptet men vad gör man inte om man vill göra en d-igt god sallad. Som dessutom är både nyttig och god. Och vegetarisk. Ja till och med vegansk om man inte lägger till sovel som tofu, kyckling eller lax.

Sallad m rödkål, ingefära & rostade kikärter

Härlig energisallad med smak av ingefära. Salladen är matig med nudlar, vintriga grönsaker och knapriga kikärter på toppen. Vill du göra den ännu matigare så lägg till stekt tofu, kyckling, tonfisk eller lax. Förbered så här: förvara nudlar, grönsaker, dressing och kikärter i separata skålar och blanda ihop dem precis innan servering.

4 portioner eller 8 bufféportioner

1 morot
250 g rödkål
3 salladslökar
225 g tinad mango
250 g tinade edamamebönor
1 kruka koriander
1 kruka mynta
1 kruka thaibasilika
250 g risnudlar
1 dl melonkärnor
4 msk rostad lök

Ingefärsdressing
4 msk sesamolja
2 msk mild olivolja
2 msk limesaft
2 tsk honung
1,5 msk riven ingefära
1 urkärnad och finhackad chili
0,5 tsk salt

Rostade kikärter
1 burk kikärter, ca 400 g
1 tsk curry
1 krm chilipeppar
1 msk sesamfrön
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 250° med en bakplåt i. Spola av kikärterna. Blanda dem med olja, frön och kryddor. Ta ut plåten och häll på kikärterna. Grädda i ca 25 minuter tills de har fått fin färg. Rör gärna om en gång under tiden. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Koka nudlarna och spola dem kallt. Klipp dem i mindre bitar. Häll över lite olja om du inte ska servera salladen direkt. Skala moroten och riv den grovt. Skiva rödkålen och löken tunt. Hacka koriandern, även stjälkarna. Repa resten av örterna. Hit kan du förbereda. Blanda nudlarna, örterna och grönsakerna med dressingen vid servering. Blanda ned melonkärnorna och den rostade löken. Lägg upp på ett fat och toppa med kikärter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut