Nu är våren här

Foto: Matilda Lindeblad

Nu är faktiskt våren här och med den, den passande kokboken Vårmat från Arlaköket. Våren är faktiskt den säsong som det är svårast att laga mat i, i alla fall om man vill undvika flygtransporterade bönor, stenullsodlade paprikor och smaklösa tomater. I år kommer vi dock ha turen att möta sparrisen lite tidigare eftersom vintern har varit så mild.

Här kommer ett smakprov, en supersfräsch ärt- och bönsallad. Syra från lime och fetaost, sötma från ärtor, bönor och honungsdressingen och härliga knapriga och smöriga krutonger. Salladen är extra älskvärd för de mesta av grönskan förvaras i frysen samtidigt som gammalt bröd kan tas om hand.

Sojabönsallad med citron och fetaost
I väntan på primörerna kan man fixa salladen med hjälp av fräscha frysta grönsaker och lättodlade skott. Perfekt på påskbordet då den är god både till lax och lamm eller som en lunchsallad med varmrökt lax.

2 skivor ljust surdegsbröd
2 msk smör- och rapsolja
3 dl frysta sojabönor
3 dl frysta gröna ärter
50 g ärtskott
1 kruka mynta
0,5 rödlök
150 g grekisk fetaost

Dressing:
skal och saft av 1 tvättad lime
2 ½ msk olivolja
1 tsk honung
1 krm salt
svartpeppar

Bryt brödbitarna i mindre bitar och stek dem gyllenbruna i smör- och rapsolja. Tina sojabönorna och ärterna. Skär bort den nedre delen av ärtskotten. Strimla myntabladen grovt. Skiva rödlöken tunt. Blanda alla ingredienser på ett stort fat, smula över fetaosten. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över salladen vid servering.

 Skriv ut