Vårrullar med sötpotatis och svamp

Foto: Katja Halvarsson

Många är rädda för att fritera saker. Det är hemskt tråkigt för dem, för de missar verkligen en massa smaskiga maträtter. Som varma äppelfyllda munkar med vaniljglass, nygjorda mandelchips eller de här vårrullarna med svamp och sötpotatis.

Men det är verkligen inte svårt och det är heller inte läskigt. Du behöver bara tänka på två saker: stäng av fläkten och ha ett lock till hands om det mot förmodan börjar brinna. Olje-eldar ska inte på några som helst vis släckas med vatten, för det går inte.

Oljan som blir över silar du och spar tills nästa gång du blir sugen på något friterat. När den är helt slut som frityrolja ska du helst lämna den till en återvinningsstation så att de kan göra något bättre av den. Hur länge oljan räcker beror på vad du friterar i den. Det är till exempel inte så gott att fritera bananer i samma olja som du friterar räkor, även om det har hänt. Mellan tummen och pekfingret, eller mellan 1 och 5, skulle jag tippa att oljan håller till 4 omgångar.

Vårrullarna kan gärna serveras som en del av den kinesiska kräftskivan. Eller förresten, inte bara då, de är sjukt goda så de förtjänar ett bättre öde en att sällskapa med kräftor under en kort period. Ät dem året runt!

Vårrullar med sötpotatis, svamp och nudlar
Ett perfekt kulturutbyte mellan Kina och Sverige. Vad våren i vårrullarna kommer i från vet jag inte men jag vet vart rullarna ska. In i munnen via en god dippsås. Frys gärna in ofriterade vårrullar. De är perfekta – att ta fram och fritera i fryst tillstånd – om du får oväntat besök eller om du vill planera festen.

1 paket wontondeg á 550 g 19X19 cm
1,5 dl svamp, torkad t ex svart trumpetsvamp eller trattkantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 sötpotatis
40 g vårlök
1 st röd chili, urkärnad och tärnad
125 g glasnudlar
3 msk ostronsås
ägg till pensling
olja till stekning och fritering

Tina vårrulledegen. Lägg svampen i blöt i varmt vatten om du använder torkade. Finhacka löken och skala och tärna sötpotatisen fint. Strimla vårlöken och finhacka chilin. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Fräs löken och vitlöken mjuk i lite olja. Strimla svampen och blanda ned i löken med sötpotatisen. Fräs ytterligare ca 5 minuter tills potatisen är mjuk. Skär nudlarna i 3 cm långa strimlor och blanda allt med vårlöken, chilin och ostronsåsen. Lägg en fuktad duk över vårrulledegen. Lägg på ca 1,5 msk fyllning på varje degplatta. Rulla ihop till en cigarr (det brukar finnas instruktioner på förpackningen). Pensla ev. kanten med lite vatten eller uppvispat ägg. Hetta upp oljan till 180°. Testa med en brödbit om den är tillräckligt varm. Flyter och bubblar brödbiten är oljan het. Fritera vårrullarna ca 7 minuter tills de är gyllenbruna.

 Skriv ut