Krispig vårsallad

Avokado och vanilj är en match made in heaven precis om jag tycker att rabarber passar väldigt bra ihop med fänkål och lakrits. Min tanke var att en syrlig sallad, en söt avokadokräm och en lättstekt lite knaprig lax skulle funka bra ihop i en vårig förrätt. Det gjorde det, men den som söker något goffigt får fortsätta leta. Det här är för dig som letar efter något krispigt, fräscht och nytt. Prova!

Ps1. Vallmofröet lade jag dit för jag ville tillföra något knaprigt men helt ärligt så blev jag lite besviken. Fröna tillförde visserligen knaster men inte någon smak. Nästa gång ska jag prova med sesamfrön, eller kanske en chilirub och sedan strö rostade mandlar över salladen.

Ps2. Var försikigt med rababern. Det är lätt att syran tar över och dödar alla andra smaker. Salt väger upp det hela, precis som sötman i dressingen och avokadon.

Ps3. I den här salladen är det bäst att använda primörrabarbern, dvs den allra första. Den träiga rabarbern som finns på sensommaren kan du koka kolasås på.

Ps4. Jag kan också tänka mig att rabarbersalladen funkar fint tillsammans med en grillad fläskkarré eller en entrecote med en bbqsås med mycket sötma och gärna lite rökig smak.

Laxsallad med rabarber och smak av fänkål och vanilj
4 portioner som förrätt

ca 300 g salmalax
2 msk blå valmofrön eller ännu hellre sesamfrön
salt, svartpeppar
olja till stekning

Avokadokräm med vanilj
2 mogna avokado
2 msk smetana eller créme fraiche
1 krm äkta vaniljpulver
1 lime, skalet från
salt och ev lite limesaft

Krispig sallad
300 g primörer t ex 0,5 fänkål, 1 rödbeta, 1 morot, några rädisor, en liten bit spetskål
1 liten rabarberstjälk
0,5 tsk fänkålsfrön
3 msk olivolja
saften från 0,5 lime
1 msk honung

Krispig sallad:
Skala och hyvla grönsakerna det tunnaste du kan med en vass kniv, en mandolin eller en potatisskalare. Lägg dem i en skål med kallt isvatten så att de blir riktigt krispiga, minst 15 minuter, gärna längre. Skala ev. rabarbern och skär den i tunna bitar eller strimlor. Mortla fänkålsfröna och blanda dem med olja, limesaft och honung till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över rababern och låt den marinera ca 15 minuter. Blanda samman rabarbern med övriga grönsaker precis vid servering. Då behåller grönsakerna krispet medan rabarbern tappar lite syra.

Avokadokräm:
Dela och kärna ur avokadon. Mixa den slät med smetanan och smaka av med vaniljpulver, limeskal och salt. Eftersom salladen är syrlig med rabarbern så smakade jag inte av med limesaft. Men du kanske tycker att det behövs.

Lax:
Krydda salmalaxen med salt och peppar och rulla in i fröna. Skär ev. filén i portionsbitar. Stek laxen i mycket het panna ca 15-20 sekunder per sida. Den ska vara rosa innuti.

Lägg upp på tallrik och servera direkt. Det gör inte något om laxen kallnar men grönsakerna får gärna vara krispiga.

 Skriv ut