Grön vårvintersoppa och självstekande lök

I lådan längst ner i min frys ligger grönsakerna. Där ligger en påse majs men mest olika gröna grönsaker som är bra att ha hemma som sojabönor, ärter och fina haricots verts. Idag när jag inventerade lådan hittade jag även en påse hackad spenat, något som jag inte riktigt vill kännas vid att jag har köpt. Även om grönsakerna är bra att ha hemma så är det ju ännu bättre att man använder dem. Särskilt innan de blir frysskadade.

Sagt och gjort. Ikväll blev det en lättlagad, billig och vårpigg soppa på frysens gröna. Jag hade mest broccoli men också lite spenat (ger fin färg) och ärter (ger sötma). För att soppan skulle bli lite rundare i smaken med mycket umami stekte jag löken i en separat gjutjärnspanna i rejält med olja. Först hettade jag upp oljan på medelvärme men när löken var tillsatt vred jag ned temperaturen. Värmen var så låg att begreppet “den självstekande löken” uppfanns. Jag rörde om 2-3 gånger och efter 15 minuter var den söt och gyllenbrun. Jag hade absolut kunnat använda mindre olja men då hade jag fått röra om oftare och vakta löken mer nogsamt. Bränd lök är inte någon rolig ingrediens. Söt långsamstekt dito är däremot jätteskoj. Bra tips vad det gäller lökstekning är alltså att använda mycket fett, skruva ned värmen och steka parallellt för att spara tid.

För att späda på umamin använde jag kantarellfond, en vegetarisk flaskfond jag gillar, och parmesanost. Och så syra för att bryta det söta och umamiga. Näringsmässigt skulle jag tippa att den här soppan är lite för fet. Ät en smörgås med hummus eller skinka till så blir energibalansen bättre och/eller byt till en magrare mejeriprodukt. Du kan också blanda färskosten med osten till en kräm så kan var och en välja klickmängd.

Grön vårvinter soppa med citron och mandel
Rökta mandlar kan bytas ut mot vanliga mandlar, cashewnötter, stekta brödkrutonger eller rostade kikärter. Huvudsaken är att det är något som knaprar.

2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
800 g frysta grönsaker (jag tog 350 g hackad spenat, 250 g broccolibuketter och 200 g gröna ärter)
1 l vatten
2-3 msk flytande fond, kantarell eller grönsak
5 msk mandelmjöl
2 dl färskost för matlagning (Arla) eller lätt créme fraiche
1 st citron
50 g parmesanost eller annan lagrad ost
4 msk rostade rökta mandlar
salt och svartpeppar

Skala och finhacka löken. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i löken, rör runt och sänk värmen. Stek löken gyllenbrun ca 15 minuter på svag värme. Det ska puttra men inte bli bränt. Rör om då och då. Koka upp vatten och fond i en stor kastrull. Lägg i de frysta grönsakerna och koka upp. Ta av från spisen och mixa med löken, mandelmjölet och färskosten. Tvätta och riv skalet av hela citronen och pressa saften ur halva. Smaka av soppan med saft, skal, salt och svartpeppar. Riv osten och hacka nötterna och toppa soppan.

 Skriv ut