Vego nam-nam

Foto: Ulrika Pousette

Första gången jag åt vietnamesiska vårrullar var i en källare i China Town i New York. Det var som att bli träffad av blixten. Kan något smaka så här? Sött, salt, krispigt, hett och fräscht på samma gång. Jag minns också den gången jag tvingade mannen att gå tillbaka till samma restaurang i Hanoi, tre kvällar i rad, för att äta rullar som doppades i en gudomlig karamelliserad sås. Däremellan minns jag inte gångerna men nu, när jag sitter och skriver, är jag så sugen att jag funderar på om jag ska gå och göra mig en natta-rulle.

Om du inte har testat att göra vietnameiska vårrullar (spring rolls, fresh rolls, summer rolls) är det dags nu. Och det fina är, att förutom den där gången i Vietnam, så har de godaste vårrullarna gjorts och ätits hemma. För att det ska bli ett sånt där halleluja-moment så är det viktigt med några saker. Fräscha grönsaker är ju givet (lägg dem gärna i kallt vatten så att de blir extra krispiga) men också finhackade salta nötter och färsk koriander, mynta och thaibasilika. Har du inte alla örter ska du inte strunta i att testa. Det blir gott med bara koriander och någon gång måste man ju ta den vietnamesiska vårrulls-oskulden. Sen ska man ha en god sås att doppa dem i och inte vara så åpen och ta för mycket fyllning. Det har ju visserligen inte något med smaken att göra, men rullarna blir inte så estetiska och det blir dessutom svårt att få in dem snyggt i munnen.

Krispiga vårrullar med två såser
Två såser – en nötig och mjuk och en syrlig och frisk – blir goda dippkompisar till de här krispiga rullarna med grönsaker. Vill du ha matigare rullar passar det bra att fylla ut med risnudlar.
4-6 portioner som förrätt, ca 40 min

1 rödbeta
1 morot
75 g sockerärtor
50 g ärtskott
1,5 dl torrostade jordnötter eller cashewnötter
1 kruka koriander
1 kruka thaibasilika
1 kruka mynta
ca 12 st rispapper

Sötsyrlig ingefärssås
Justera syrligheten med limejuice. Såsen blir extra god om man tillsätter finhackad koriander.

2 röda små chilis eller 1 spansk pepparfrukt, urkärnade och finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1 dl socker
2-3 limefrukter, juicen från
3 msk fisksås
ev lite finhackad färsk koriander

Hoisinsås
Hoisinsåser och sesamoljor brukar skifta i kvalitet och om du inte har någon favorit brukar det bästa rådet vara att köpa den dyraste. Justera smaken och syrligheten med mer eller mindre honung och soja.

2 dl hoisinsås
0,5 dl sesamolja
4 msk rostade sesamfrön
ca 2 msk honung
ev. soja och vatten

Blanda samman ingredienserna till dipsåserna och ställ kallt. Skala och riv eller strimla morötterna och rödbetan fint, gärna med en mandolin. Strimla sockerärtorna och dela ärtskotten. Blanda samman grönsakerna. Finhacka jordnötterna och repa örterna. Lägg dem i separata skålar. Fyll en stor bunke eller en kastrull med ca 30 gradigt vatten. Lägg i rispapprena två och två tills de blir mjuka, ca 30 sekunder, Lägg upp dem på en torr handduk. Lägg på ca 2 msk grönsaker, ca 1 tsk jordnötter och några blad örter på nedre delen av rispappret. Vik in kanterna och sedan botten och rulla ihop till en rulle. Lägg en fuktig handduk ovanpå och förvara i kylen i väntan på servering. De kan förvaras i kylen några timmar, bara de har en fuktig handduk som täcke. Helst ska de inte ligga för tätt då de lätt klibbar ihop. Servera rullarna med dipsåserna.

Tips: Rullarna blir också goda att ta med sig på picknicken och perfekta i-väntan-på-glöden-mat. Små formar t ex muffinsformar funkar fint att hälla dipsåserna i så får alla gäster sin egen dippa.

 Skriv ut