Vego i kväll?

Foto: Matilda Lindeblad

En riktigt genomarbetad och välkomponerad vegorätt är kul att bjuda vegetarianer och köttätare på. Fegar du ur och ändå vill bjuda kött till passar det bra med både grillad lax och grillad entrecote.

Portabello med parmesankräm och grillad sötpotatis

Portabello är stora champinjoner, ta det om det är slut i grönsaksdisken.
4 portioner

2 st sötpotatisar
2 små citroner
4 st portabellasvampar
1 finhackad röd chili
olja till grillning
örter till garnering

Parmesankräm
2 dl créme fraiche
1 dl riven parmesanost
1 tsk vit balsamvinäger
salt, svartpeppar

Rödlöksmarmelad
2 stora rödlökar
2 msk honung
2 msk rödvinsvinäger
1 msk japansk soja
1 kvist rosmarin
olivolja till stekning

Börja med marmeladen. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Fräs den mjuk i lite olja ca 5 min. Häll på övriga ingredienser och koka samman ca 10 min tills löken mjuknat och vätska kokat in. Blanda samman ingredienserna till parmesankrämen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Dela sötpotatisarna i klyftor och pensla med olja. Grilla på indirekt värme ca 20 min tills de är mjuka med en fin grillyta. Dela och grilla citronen på snittytan. Grilla svamparna 5-10 min tills de mjuknat. Strö över hackade örter och chili över svamparna. Lägg upp svamparna på fat eller tallrik och servera med sötpotatisen, citronen, ostkrämen och marmeladen.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut