Vi fortsätter att fria till publiken

Foto: Lennart Weibull

Det blir inte alltid som man har tänkt sig så istället för pannkakor till middag blev det rester. Det var inte något dåligt alternativ, tvärtom ett mycket bra val för miljön, men imorgon blir det andra bullar och nystart på min vegovecka.

Pannkakorna vet jag är populära men kanske att jag lagar pasta med tomatsås och brynt kaprissmör till middag. För att brynt smör alltid är en hit och så även pasta. Jag ska nog lägga till en näve med kokta gröna linser i tomatsåsen för att få en bättre energibalans och så har jag både fänkål och sparrisbroccoli i kylen som behöver ätas upp. Fänkålen blir god att skiva tunt och massera med citronsaft och olivolja och broccolin är god att ånga och servera med riven ost, basilika och olivolja. De små kommer dock troligtvis fortsätta att knapra på sina morotsstavar. Det blir som sagt inte alltid som man har tänkt sig men oftast blir det ganska bra ändå.

Pasta med tomatsås och brynt kaprissmör
Om det fanns ett nobelpris för receptmakare borde uppfinnaren av friterad kapris definitivt få det. Det är genialiskt gott, särskilt tillsammans med brynt smör. Har du inte miso går det bra att hoppa över men det ger fin umami och djup till tomatsåsen. Tänker du på proteinet blandar du förslagsvis ned lite kokta kikärter eller röda linser i såsen eller väljer en proteinrik pasta. Gillar du inte kapris eller saknar ork kan du bara klicka ner smör i tomatsåsen. Och är du helt utmattad går det bra att köpa färdig tomatsås. Tänk vad livet är fullt av möjligheter.

400 g pasta, t ex rigatone
parmesanost och persilja till servering

Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad rosmarin
1 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater, ca 800 g (gärna San Marzano)
1-2 msk vit miso
honung
salt och svartpeppar
olja till stekning

Brynt kaprissmör
4 msk kapris
75 g smör

1. Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare.
2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i rapsolja i en kastrull i ca 5 minuter på låg till medelhög värme.
3. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlöken, rosmarin och tomatpuré och fräs i 1 minut till. Häll i tomaterna och låt koka ihop, 10-15 minuter. Ha sönder tomaterna lätt med en träslev om du använder hela tomater.
4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara 1 dl av kokvattnet.
5. Bryn kaprisen i en stekpanna i en klick smör tills de öppnar sig som små blommor. Lägg dem på ett fat så länge. Lägg resten av smöret i stekpannan och bryn det tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Häll i kaprisen.
6. Smaka av tomatsåsen med miso, honung, salt och peppar
7. Blanda pastan med pastavattnet och tomatsåsen. Lägg upp på fat och häll över kaprissmöret. Riv över rikligt med parmesanost och strö över persilja.

Receptet kommer från boken “Vego på 30 minuter” som finns att köpa hos vanliga bokhandlare, hos Adlibris och på Bokus. De fina fotona har Lennart Weibull tagit.

 Skriv ut