Vietnam-nam

Vietnam är en av mina favoritländer i världen, både människo- och matmässigt. Det här receptet är ett exempel på den senare. För att citrongräset ska komma till sin rätt krävs att du tar fram något irriterande i ditt inre. Smaken utvecklas nämligen bäst när man bankar något hårt, t ex knivens handtag, mot citrongräset. Är du riktigt arg kan du prova med en hammare. I Vietnam äter man sallad till varje mål. “Rau” som sallad heter är blandade örter, groddar och sallad som alltid sköljs noga. Då försvinner elaka baciller och salladen blir krispig. En salladslunga saknas nog i de flesta vietnamesiska hem men det är en bra uppfinning. Man kan också skvätta lite limesaft i marinaden men det är alltid bra att låta gästerna känna sig lite delaktiga i matlagningen så jag serverar limen vid sidan om. För tidsoptimeraren har jag två tips: köp tunnskivad kyckling – den är lättare att strimla – och köp en hel säck med råa, skalade jordnötter i en asiatisk livsmedelsaffär. Till den miljömedvetne ger jag rådet att byta ut riset mot couscous eller matkorn och kanske fundera vart örterna och salladen är odlad. Till övriga säger jag bara: smaklig måltid.

Citrongräskyckling med rau och jordnötsris
4 personer

600 g kyckling, gärna tunnskivad filé
3 st citrongrässtjälkar
3 st vitlöksklyftor
1-2 chilifrukter, valfri sort
3 msk fisksås
4 tsk socker
4 msk olja, gärna nötig rapsolja
3 dl ris
1,5 dl jordnötter utan skal
1 msk socker
1 tsk salt
koriander, thaibasilika, mynta, romansallad, groddar och sockerärtor efter säsong och smak
2 lime

Strimla kycklingen fint. Banka på citrongräset lätt med baksidan på kniven. Finhacka citrongräset, skiva vitlöken och kärna ur och hacka chilin. Blanda citrongräs, vitlök, chili, fisksås, socker och olja. Lägg i kycklingen och låt marinera ca 30 minuter. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rosta jordnötterna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna, hacka och blanda med salt och socker. Plocka örter och dela salladen i mindre bitar. Strimla sockerärtorna på längden. Blanda allt och skölj dem noga i kallt vatten. Slunga salladen om du äger en salladsslunga. Stek kycklingen på medelvärme ca 7 minuter. Blanda jordnötterna med riset. Dela limefrukten och servera till.

 Skriv ut