Momentum!

Foto: Matilda Lindeblad

Ibland har man momentum. Till exempel när både vinbären och hallonen är mogna samtidigt. Då kan man göra den här svingoda smulpajen som blir extra svingod med karamelliserad vit choklad och rostad mandel. Och det fina är att har man inte momentum så kan man göra sig det, för det går lika bra med frysta bär.

Hallon- och vinbärspaj med vit choklad och mandel
Justera mängden socker på bären efter hur söta de är, och hur söta du vill ha dem.
6-8 portioner

300 g hallon
300 g röda vinbär
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
2 msk strösocker
150 g kallt smör
75 g vit choklad
50 g mandelsplitter
vaniljsås, vaniljkräm eller vaniljglass till servering

Sätt ugnen på 200°. Blanda bären med potatismjöl och socker. Lägg dem i en ugnsfast form. Nyp ihop mjöl, gryn, socker och smör till en smulig smet. Lägg smulorna på pajen och grädda i 15 min. Hacka chokladen under tiden. Ta ut pajen och lägg på choklad och mandel. Grädda i 10-15 min till. Ät pajen ljummen med rårörd vaniljkräm, vaniljglass eller vaniljsås.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut