Vinterns sallader

Foto: Matilda Lindeblad

Som ni kanske vet så gillar jag sallader. Dock äter jag väldigt sällan tomat, gurka och paprika i min sallad förutom på sommaren då de verkligen smakar gott och är odlade i jord på friland och inte i stenull i växthus. Jag brukar heller inte ha så mycket sallad i min sallad. Några bittra blad som rucola eller rosé kan vara gott ibland eller isbergssallad som jag lägger i iskallt vatten så att den blir krispig. Helst gör jag mina sallader på säsongens bästa gröna och när det är med tillgången skralt får man ta hjälp av frysdisken. Som i den här matiga och friska salladen med mycket tuggmotstånd.

I senaste numret av Elle mat & vin finns recept på fem matiga sallader som passar att laga på vintern. Det här är nog min favorit. Här är också det korrekta receptet för i den tryckta tidningen har strösslet fallit ur bild och på någon tårta istället.

Edamamesallad med rostbiff och kokosströssel
Den här salladen är skapad med en baktanke, den är gjord på ingredienser som är lätt att ha hemma. Både bönorna, ingefäran och chilin i frysen kan t ex förvaras i frysen. Variera gärna salladen med t ex räkor, tofu eller kyckling istället för rostbiff. För extra färg och fibrer blir det gott att strimla ned lite rödkål.

250 g edamamebönor, frysta
250 g haricots verts, frysta
250 g risnudlar
2 morötter
200 g rostbiff
0,5 kruka färsk koriander, finhackad både blad och stjälkar

Ingefärsdressing
1 vitlöksklyfta, finhackad
5 cm färsk ingefära, finriven
2-3 små röda chilifrukter, urkärnad och finhackade
3 msk strösocker
saften från 1 stor limefrukt eller 0,5 dl risvinäger
4 msk fisksås
4 msk jordnötsolja eller nötig rapsolja

Kokoströssel
2 msk sesamfrön, svarta och vita
2 msk jordnötter, gärna osalta
2 msk kokosflagor
2 msk friterad lök

Koka/tina de båda bönorna enligt anvisning på förpackningarna. Koka risnudlarna och spola dem kallt. Skala och skär morötterna i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller en osthyvel. Strimla rostbiffen. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Rosta allt till strösslet förutom den friterade löken i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna och blanda ned löken. Blanda grönsaker, nudlar och dressing. Toppa med strössel och koriander.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle Mat & Vin 2014

 Skriv ut