Vintersallad

Häromdagen snubblade jag över en burk med äkta vaniljpulver. Kilopriset var rysligt högt, över 3500 kr men själva burken inköptes för hanterliga femtiolappen. Vaniljpulver är inte någon nedmald gran utan består av äkta vanilj. Man maler miljömedvetet ned hela stången till ett pulver. Jag skulle inte säga att det slår inkråmet på en vaniljstång men det är ett mycket bra budget och vardagsalternativ.

Vanilj kan beskrivas som en bra lagspelare som gillar söta lagkamrater. Den brukar mest, och nästan av slentrian, hamna i desserter och bakverk. Slentriananvändandet beror sannolikt på vaniljens förmåga att lyfta fram det söta hos andra. En tesked vanilj i den vispade grädden är kanske det tydligaste exemplet.

Men vanilj är faktist en underskattad krydda som passar bra ihop med mer matiga ingredienser som tomat, potatis, chili och avokado. Jag minns en lyckad förrätt med vaniljsmakande avokadokräm till halstrade pilgrimsmusslor. Och där har vi ett annat exempel; vanilj funkar super till söta musslor och skaldjur som hummer och havskräftor. Anis är en annan smakkamrat och det är det som är byggstenarna i den här salladen – kombinationen av fänkål och vanilj. Nötterna binder ihop de sötsyrliga smakerna och salladen får tyngd av några bittra salladsblad.

Vintersallad med vanilj, fänkål och granatäpple
Är du mer traditionell så kan vaniljen bytas ut mot riven ingefära eller uteslutas helt.

1 stor fänkål
1 kålrabbi
2 vinteräpplen
0,5 st granatäpple
1 påse blandad sallad, gärna rose, rucola och spenat
3 msk nötter, t ex valnötter eller pecannötter

Vaniljdressing
0,5 st citron, saften av
ca 4 msk olivolja
ca 1 msk honung
2 krm äkta vaniljpulver eller inkråmet av vaniljstång
salt, svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till dressingen. Hyvla fänkålen tunt med en mandolin, osthyvel eller kniv. Skala och tärna kålrabbin och äpplet. Ta ur kärnorna ur granatäpplet och skölj salladen. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Blanda samman alla ingredienserna i en tjusig salladsskål och häll över dressingen.

 Skriv ut