Ris á la malta de luxe

Foto: Matilda Lindeblad

Söta glöggfestgäster kräver söta avslut. Det här är lagom juligt och väldigt gott. Gott även på julbordet om du inte vill vara så klassisk.

Vitchokladmalta med konfiterade aprikoser
Söta gäster kräver söta desserter. Köp färdig risgrynsgröt eller koka egen.
10 st små glas

500 g kall risgrynsgröt
50 g vit choklad
1 dl vispgrädde
200 g torkade aprikoser
3 dl vatten
2 dl socker
1 st vaniljstång, delad och urskrapad
2 msk citronsaft + skal från 1 citron
50 g mandelspån eller pistagenötter
Mynta eller citronmeliss till garnering

Riv chokladen fint och blanda med risgrynsgröten. Vispa grädden lätt och vänd ner. Ställ kallt. Dela aprikoserna på mitten. Koka upp socker, vatten, vaniljstång, citronsaft och aprikoser. Låt koka ca 20-30 minuter tills aprikoserna är mjuka. Låt svalna och blanda ned citronskalet. Rosta mandeln eller nötterna. Fördela maltan i glas och toppa med en aprikos och mandelspån. Garnera med citronmeliss eller mynta.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Jul

 Skriv ut