Ett genialt recept!

Foto: Matilda Lindeblad

Jag tror att Anna Bergenström är mamma till det här geniala receptet på vridna baguetter. Receptet är bra om man vill ha mesta möjliga bröd för minsta möjliga arbetsinsats. Det är så bra att det inte är någon särskilt stor idé att ändra på. Jag har bara bytt ut vetemjölet till ett mjöl som jag tycker smakar lite mer och lagt till sesamfrön. Fröna ger en härlig söt och nötig smak till brödet och påminner mig lite om Turkiet. Där kan man nämligen köpa segt sesambröd på bageriet i byn som man sen äter till frukost med fetaost, oliver och honung.

Vridna baguetter med sesamfrön
Lättlagade baguetter med god smak av sesamfrön och dinkel. Ju kallare vatten du använder desto längre behöver degen jäsa.

4 st baguetter

25 g jäst
6 dl rumstempererat vatten
2 tsk salt
2 msk ekologisk olivolja, gärna en smakrik sort
ca 1,1 l siktat dinkelvetemjöl
ca 1,5 dl orostade sesamfrön

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, olja och mjölet och arbeta tills degen är kladdig men fast. Låt jäsa ca 4 timmar till dubbel storlek. Häll hälften av sesamfröna på ett bakbord och häll degen ovanpå. Skär degen i 3 el 4 delar. Häll resten av sesamfröna ovanpå. Vrid varje degbit 3-4 varv så att de blir som en baguette och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 225 grader varmluft ca 15 min. Stäng av värmen och låt bröden baka ytterligare 15 min.

Förbered så här: Baka brödet innan festen. Förvara invirat i bakdukar eller lägg dem i frysen. Om du har plats i ugnen kan du värma brödet i ugnen precis innan servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv som en del av en ekologisk och vegetarisk buffé

 Skriv ut