Fyllenötter

Lättlagade mandlar att bjuda på när man vill snacksa på något annat än köpenötter och chips. Välj en spritsort som passar dig – en rökig variant eller en sötare bourbon. Den senare ger en subtil, och så klart sötare smak, av whiskey. Däremot tycker jag du ska spara de riktiga dyrgriparna till glaset. Älskar du smaken av whiskey kan du stänkta över lite extra när mandlarna kommer ut ur ugnen.

Whiskeymarinerade mandlar
Strö över salt och chili när mandlarna är varma så fastnar de fint. Välj vanligt flingsalt eller ett rökt salt för att förstärka den rökiga smaken.

1 påse sötmandel, ca 250 g
0,5 dl whiskey, gärna en rökig sort
2-3 msk lönnsirap
flingsalt och chiliflakes

Marinera sötmandeln i whiskey i en påse i ca en timme, gärna längre. Blanda med sirapen och lägg på en plåt med bakplåtskapper. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 200 °, ca 15 min. Rör om någon gång under tiden. Häll på flingsaltet och chiliflakes när mandlarna fortfarande är varma. Låt svalna

 Skriv ut