Skam den som ger sig

Foto: Jenny Grimsgård

I senaste numret av tidningen Mama har jag och Jenny Grimsgård gjort ett vegojobb – vardagsvego för barnfamiljen. Jag är ju själv mitt i målgruppen som det heter på mumbogumbospråk men jag måste motvilligt erkänna två saker. 1 – det är jättesvårt att få mina barn att äta vegetariskt och 2. – de gillar pappas mat mycket bättre. Det är ju ganska ironiskt eftersom jag jobbar med mat och pappa är programmerare.

Pappa lagar mat som han åt som liten – köttbullar, pasta, korv, hamburgare och nudlar – och som han fortfarande gillar. Jag försöker smyga in lite mera av sånt som jag vill äta och vegetariskt när jag tror det kan funka. Det funkar halvbra. Eller så här: 6-åringen testar det mesta, älskar broccoli, mango och halloumi och äter oftast upp även om han inte är helförtjust. 4-åringen däremot, han tror man kan dö av grönt, skriker om det har kommit sås på tallriken och är väldigt petig med vad som hamnar i munnen. När det gäller legobitar är han inte är så selektiv med vilken färg han stoppar i munnen men det gäller inte för mat. Helst äter han bara saker som är ljusgula och brunröda. Morot, gurka och hallon hör till undantaget. Det han gillar gillar han så att säga. Härom dagen överraskade han dock alla genom att stolt deklarera att han testat att äta en sojaböna!!! Och hur var det frågade jag hoppfullt? Inte så gott sa han och fortsatte lassa in pasta. Någon gång, kan vara i 20-års åldern, kanske det vänder sa hon hoppfullt.

De här zucchiniplättarna borde de rent teoretiskt älska. Söta i smaken av palsternacka, plock av tillbehör och i igenkänningsbar plätt-form. Första gången gick det så där men jag skam den som ger sig. Den här gången tror jag att jag kör feg-vego och lägger till lite brunt bacon. 130 g är ändå rätt liten mängd kött och vad gör man inte för en älskad 4:a åring.

RAPPORT: Jag gjorde två varianter av plättarna för att bli av med lite rester – en med zucchini och riven kokt potatis och en som enligt receptet ovan. Jag kom också på et geniala att skala zucchinin för att få bort alla synliga spår av det dödligt gröna. 4-åringen åt en plätt och 6 åringen rensade sin tallrik. Skam den som ger sig…

Zucchiniplättar med ost och gurkyoghurt
Plättar med grönt i och lite goda tillbehör passar bra till hela familjen. Palsternackan gör plättarna lite söta i smaken. Gör gärna en god tomatsallad till äldre barn och vuxna. Och välj den ost som passar familjens alla medlemmar. Du kan byta ut en del av vetemjölet eller allt mot t ex majsmjöl och rismjöl för ett glutenfritt alternativ.

4 portioner

2 små zucchinis eller 1 stor, ca 400 g
2 små palsternackor, ca 200 g
3 ägg
2 dl vetemjöl
smör till stekning
salt, svartpeppar

Gurkyoghurt
1 gurka
3 dl yoghurt 10 %
1 tsk äppelcidervinäger
1 kruka mynta

Till servering
körsbärstomater, rödlök, fetaost, mozzarella eller stekt halloumi

Riv zucchinin grovt och lägg den i en bunke med 1 tsk salt. Låt stå 10 minuter. Krama ur vattnet. Skala palsternackan och riv den grovt. Blanda zucchini, palsternacka, uppvispat ägg och mjöl. Krydda med salt och peppar. Stek 12-16 plättar i rikligt med smör. Skala och kärna ur gurkan. Skär den i halvmånar. Blanda med yoghurt, vinäger och hackad mynta. Smaka av med salt och peppar. Servera plättarna med tomater, skivad lök och ost i bitar.

Vuxentips 1: Gör en tomatsallad med tomater, rödlök, olivolja och balsamvinäger. Krydda med salt och peppar och toppa med fetaosten.

Vuxentips 2: Blanda ned hackade örter som dill och basilika i plättarna.

Vuxentips 3: Gör en indisk variant där du byter ut lite av vetemjölet mot kikärtsmjöl. Blanda kokos i yoghurtsåsen och gör en god salsa på kikärter, tomat, gurka, lök, lime och chili. Nästan värt ett eget recept när jag tänker efter.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Mama.

 Skriv ut