Läskande rabarbershrub

Husmodern i mig gråter krokodiltårar över den ståtliga men ack så träiga rabarbern som förgås i trädgården. Smaken är inte lika distinkt som försommarens praktexemplar och konsistensen vill jag inte ens prata om. Man går göra saker där träigheten inte har någon betydelse, som saft, eller saker där rabarbern mixas. Eftersom ingen gillar saft gör vi kolasås på repeat och när släkten bjöd på korvfest bidrar jag glatt med en burk hemlagad rabarberketchup.

Alldeles försent när det snart är dags att lämna trädgårdsparadiset för stenstaden kommer jag på att jag vill göra shrubs – fruktsirap med vinäger. Shrubs var något som uppfanns i USA på den tiden då det inte fanns kylskåp, som ett sätt att bevara frukten på. Sant eller ej, så är det ett genialiskt sätt att nyttja fallfrukt, träiga stjälkar eller annat som inte anses vara tillräckligt “fint” för att stoppa i människomunnen utan förädling.

Rabarbersmaken på min shrub blev något tunn men det kan ju bero på den sena skörden eller sorten eller att jag bara lät den dra i 2 dagar pga sug efter drink. Lagring hade säkert påverkat smakutvecklingen och en rabarbervinäger är säkert en ypperlig ingrediens i en salladsdressing. Men vem vill äta sallad när man kan dricka sprit? Ryktet jag hört – att shrub är en ypperlig ingrediens till Gin & Tonic – var sant och det blev en lagom bitter drink med spännande smak. Enda problemet var att jag gjorde för lite. Nästa år skall jag börja göra shrub i tid så att hela sommaren kan gå i Rabarber GT:ns tecken.

Rabarbershrub
Shruben blir god som bas till salladsdressingar men också till att smaksätta både drinkar, glazer och bubbelvatten med. Smaksätt den gärna med vanilj, mynta eller riven ingefära.

5 dl finhackad rabarber
2 dl strösocker
1 dl äppelcidervinäger

Börja med shruben, gärna 4 dagar innan du blir sugen på GT. Blanda rabarber och socker i en väl rengjord skål, plasta och ställ in i kylen. Låt stå minst 6 timmar men gärna 2 dagar eller tills det saftat sig rejält i skålen och allt socker har löst sig. Rör om ett par gånger under tiden och stoppa inte ner några smutsiga provsmakarfingrar. Tillsätt vinägern och låt stå ytterligare minst 2 dagar, gärna en vecka. Rör om och undvik de där påtalade fingrarna. Sila bort rabarbern och häll upp shruben i en väl rengjord flaska eller glasburk.

Rabarber Gin & Tonic
Den som inte vill ha alkohol hoppar bara över gin:en. Har du inte ork att vänta i 5 dagar innan shruben blir färdig kan du googla upp ett recept på en snabbgjord sirap där du häller kokande sockerlag över rabarbern.

2 msk rabarbershrub
2 msk gin
1 tsk grenadine
lite äggvita
ca 1,5 dl tonic
is

Bland shurb, gin, grenadine och lite äggvita i en drinkshaker eller i en flaska med vid kork. Skaka till det blir ett härligt skum. Häll upp i ett glas med is och toppa med tonic.

 Skriv ut