Obeskrivligt god skördekyckling

Foto: Matilda Lindeblad

Jag hade tänkt göra storstilad återkomst på bloggen med en god fruktkaka med tahini och kardemumma men eftersom bilden blev så ful och brun (jag skyller på att det var mörkt) så får det bli en annan gång.

Istället får ni hålla tillgodo med receptet på varmrätten som jag lagade. Och det är inte något nedköp. Det är en helt obeskrivligt smaskig kyckling med kantarellsmör som jag gjorde till tidningen Lantliv Mat & Vin förra året. Full med smak och umami, massor av grönsaker i säsong och ganska lättlagat. Jag tror faktiskt att den här rätten kan vara något av det godaste man kan laga på det som är gott just nu – kantareller, färska bönor och majs. Till kycklingen serverade jag krossade potatisar som hade gått riktigt länge i ugnen, bortåt en timme, och en sallad med tunt skivade polkabetor, bladen från betorna, späd sallat, persika, blåbär, riven lagrad ost och rostade pinjenötter.

Det tillhör inte vanligheterna att jag lagar mat efter mina egna recept men detta blev riktigt lyckat. Kanske ska göra det fler gånger :-)

Ugnsbakad kyckling med kantarellsmör och bönor
Kantarellerna smakar ljuvligt till höstens skörd av färska bönor och majs. Servera gärna med ett gott bröd och ugnsrostade potatisar.

4 portioner

300 g kantareller
1 hel kyckling, ca 900 g
150 g vaxbönor
150 g haricots verts
1 färsk majskolv
smör till stekning
färsk timjan

Kantarellsmör
50 g mjukt smör
1 schalottenlök
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk repad färsk timjan
Salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Lägg undan hälften till smöret och spar resten till serveringen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök mjuka i lite smör. Krydda med salt och svartpeppar. Låt svalna något och rör smöret samt vinäger och timjan. Tvätta ur kycklingen och klappa den torr. Lägg den på en plåt och krydda med salt och peppar även i inuti. Fördela smöret innanför skinnet på kycklingen, ovanpå och inuti. Lägg lite timjanstjälkar inuti. Sätt in kycklingen och sänk värmen till 175°. Stek 60-80 minuter tills den är färdig och har en innertemperatur på 78°. Låt den vila några minuter. Koka bönorna al dente i lättsaltat vatten. Stek resten av svampen i smör ca 5 minuter. Skär av kornen från majskolven och vänd ner i svampen. Blanda med bönorna. Servera bönorna till kycklingen. Garnera med färsk timjan.

 Skriv ut