Vinterns alla goda potatisar!
I senaste numret av Lantliv Mat & Vin har jag och Matilda Lindeblad försökt höja statusen på vinterpotatisen. Färskpotatisen talas det ömt om medan vinterpotatisen mest betraktas som en basvara, i bästa fall med tillägget fast eller mjölig. Här är ett urval av de vanligaste potatisarna som finns nu på vintern. Tips: leta bland de rutiga påsarna.
Från klockan 11 och medsols:
Mandelpotatis – Det mjöliga norrlandsguldet av tunnskalig karaktär.
King Edward – Mjölig potatis med rödaktigt skal.
Sparrispotatis – Smakar som det låter. Tunt skal och mycket god.
Anna Belle – Mycket fast, kompakt och tunnskalig potatis med smörig smak. God!
Blue belle – Blå-aktiga ”ögon” på potatisen. Något mjölig potatis. Lätt mineralsmak.
Cherie – Röd fast och tunnskalig potatis med söt smak.
Amandine – Söt potatis med mjuk textur och tunt skal. Supergod.
Blå kongo – Blått skal precis som namnet säger. Något mjölig i konsistensen. Söt smak.
EDIT: Är du sugen att laga något kan du testa någon av recepten i reportagen kan du laga den här goda gratängen eller den här goda potatissoppan eller de här übergoda krossade potatisarna
Skriv ut