Delningsbar brownie

Det är enkelt att räkna gångerna jag lägger upp recept på kakor men ibland får även jag feeling och bakar något som blir riktigt bra. Som receptet på citronkakan med olivolja och romarin som finns här på bloggen. Ett par gånger under våren har jag bakat brownies och efter lite justeringar, eller förbättringar om man så vill, av Olle T Celltons recept har jag kommit fram till att denna är definitivt värd att dela med er.

Förra veckan lagade jag den till fina Sagas student ( 4 x receptet i två djupa ugnsplåtar) och med en klick chock-tahinisås på toppen gjorde den succé. Den lite bittra chokladsåsen lyfter kakan ett snäpp till. Och ja, som med de flesta mörka chokladkakor vill man ha en klick vispad grädde till och kanske en gubbe eller två för sommarkänslan.

Brownie med muskovadoråsocker

12 portioner

150 g nötter t ex valnötter, makademia, hassel eller pekan
115 g mörk choklad, 70% ej bak
225 g smör
4 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl ljust muskovadoströsocker
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao

1. Sätt ugnen på 180 grader, ej varmluft.
2. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem lätt, ca 15 minuter från kall ugn. Rör om då och då och håll koll på tiden för ugnar är olika. Hacka nötterna grovt när de svalnat något.
3. Hacka chokladen grovt. Lägg den i en kastrull med smöret och smält på svag värme. Du kan också smälta den i ett vattenbad eller i micron men om man har svag värme går spisen utmärkt.
4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt med en elvisp.
5. Tillsätt saltet och vänd ner chokladblandningen. Sikta ned mjölet och kakaon och vänd sist ner nötterna.
6. Knöpa ihop ett bakplåtspapper, veckla ut och lägg det i en form ca 25*30 cm. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i 35-45 minuter. Tiden beror på hur tjock du har smetat ut kakan men den ska ha fått en skorpa och precis ha stannat i mitten.
7. Låt svalna helt och skär kakan i bitar. Brownien kan med fördel bakas en eller två dagar innan. Förvaras i rumstemperatur.
8. Servera med chocotahinisås med jordnötssmör och gärna jordgubbar, grädde eller vaniljglass.

PS: Originalreceptet på brownies är gjort av Olle T Cellton men justerat och förbättrat (!) av mig.

Chocotahinisås med jordnötssmör

3 msk ljus tahini (eller 1 el tahini och inget jordnötssmör)
3 msk jordnötssmör
3 msk dadelsirap eller lönnsirap
3 msk kakao
en nypa salt och kallt vatten

1. Blanda tahini, jordnötssmör och sirap i en bunke.
2. Sikta ned kakaon och tillsätt kallt vatten under vispning tills du får en konsistens du önskar. Ta en matsked vatten i taget tills såsen går ihop, blir krämig och har önskad konsistens. Det kan bli en sås, eller en mer krämigare variant, mer som en frosting beroende på hur mycket vatten du tillsätter.
3. Smaka av med salt. Förvara i rumstemperatur och rör ner mer kallt vatten och den blir för fast.

PS: Du kan ta enbart tahini (1 dl) men jag tycker blandningen med jordnötssmör blir bra för detta ändamål. Enbart jordnötssmör blir säkert också gott men inte min favorit då jag tycker jordnöts-smaken blir för dominant. Jag tycker dadelsirap har en godare och mer fylligare smak än lönnsirap men den senare är enklare att hitta. Såsen är god i yoghurt, på gröt, till croissant, som chokladsås i desserter.

 Skriv ut

Den som spar hen har

Det finns saker som jag tycker det är förbjudet att laga lite av, som tomatsås. Det tar inte längre tid att koka tre liter istället för en och kryddar man den neutralt så kan den användas till mycket. Det kan bli mat i en hel vecka med både soppa, sås, gratäng, pizza och pasta på menyn. Och tycker man att veckan blir lite väl tomatig så är det bara slänga in den i frysen.

En annan råvara som jag heller inte gör i singular är ugnsbakar aubergine. Känns onödigt att inte fylla ugnen, ungefär som att ta bilen till affären för att köpa en liter mjölk. Därför bakade jag två auberginer och mixade den ena till en jättegod hummus. De två kvarvarande halvorna har ännu ett oklart fortsatt liv men antagligen gör jag auberginebollar i tomatsås. Hade jag bakat auberginen i skivor kanske det blivit pasta á la Norma, en Melanzane (med dukkah på toppen) eller en kinesisk grönsaksrätt med svart chilibönpasta och ingefära. För när auberginen väl är tillagad är den en grym bas till snabblagade middagsrätter.

Hummusen toppade jag med dukkah, en supergod och användbar frö- och nötblandning med egyptiskt ursprung, som jag också hade merlagat för en vecka sedan. Pitabröd, sötpotatisfries och en chop-sallad blev riktigt gott till.

Den som spar hen har. Den som lagar smart har också.

Auberginehummus

1 stor aubergine, ca 450 g
2 vitlöksklyftor
3-5 msk ljus tahini
1 tsk spiskummin
1 burk kikärtor, ca 400 g
ca 2 tsk citronsaft
iskallt vatten, salt och olivolja
Till garnering: paprikapulver, färska örter och dukkah
Till servering: pitabröd, sallad, pickles, grönsaker, ägg, fetaost eller halloumi om du vill mer mat

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela auberginen i två delar på längden. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Skala och tryck in vitlöksklyftorna så att de inte syns. De blir milda och goda när de bakas på det här viset. Salta och häll över lite olivolja.
3. Grädda ca 40 minuter tills auberginen är mjuk. Låt svalna.
4. Gröp ur köttet men låt gärna lite av skalet följa med. Mixa med tahini och spiskummin. Mängden tahini beror lite på vilken sort du har. Spola av kikärterna (eller spara vätskan till t ex majonnäs), tillsätt med några matskedar iskallt vatten och mixa till en fluffig hummus. Späd med olja eller mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och citronsaft. Toppa med olivolja, paprikapulver och dukkah.
5. Servera med pitabröd och valfria tillbehör.

Dukkah

Ca 3 dl

1,5 dl hasselnötter
1,5 dl sesamfrön
1,5 msk hela korianderfrön
1 msk hela kumminfrön
1 msk hela fänkålsfrön eller dillfrön
flingsalt
 
1. Rosta nötterna och fröerna under omrörning i en torr stekpanna utan fett.
2. Låt svalna och hacka eller mixa dem grovt. Jag brukar använda matberedaren. Blanda med salt.
3. Förvara i en burk med tättslutande lock. Dukkah håller några veckor.

 Skriv ut

Ännu mera vegetarian

Foto: Lennart Weibull

Väldigt länge sedan det hände något här men du är hjärtligt välkommen på nyinvigningen.

Sedan sist har det hänt både mycket och lite. Jag har flyttat till Portugal och bor här mer och mindre på heltid. Barnen har fått finnar, mannen har fått grått hår och världen håller på att bekämpa en pandemi.

Jag äter fortfarande kött och fisk men allt mer sällan. Om någon känner att de behöver en siffra så kanske jag är 3/4-dels vegetarian (7 av 7 frukostar, 5 av 7 luncher och 4 av 7 middagar). Ibland blir det vegansk men oftast lakto-ovo-vegetariskt, ibland blir det mer kött/fisk för att vi har rester, för att jag bara är sugen eller bortbjuden. För mig är det inte så noga, huvudsaken för mig är att jag äter mindre kött men lika god, eller godare mat. Och det gör jag!

Är du sugen på ett grönare liv så har jag några tips som kanske funkar även för dig:

1. Gör en regel och tala om den
För ganska många år sedan började kalla mig vardagsvegetarian för att tvinga mig välja det vegetariska/veganska alternativet när jag var ute och åt lunch. Säger man det högt så är det på riktigt!

2. Ändra inte allt på en gång
Min familj är som andra familjer, vissa medlemmar gillar vissa maträtter som andra hatar. Ibland lägger jag till köttbullar eller tar bort något innan jag kryddar med chili eftersom det ena barnet och jag har helt olika åsikt om vad som är bra och god mat. Ibland gör jag havrepannkakor till dem och något annat till mig eftersom jag inte har kommit dit hän att jag tycker pannkiskar är middagsmat. Jag har hittat några rätter som jag vet funkar för alla och de snurrar jag runt på – tomatsoppa, blomkålssoppa, pitabröd med halloumi och massa grönt, taco med majsfritters, ugnsrostad potatis. Jag försöker inte introducera nya rätter varje vecka utan har några som jag vet funkar. Jag börjar med mig själv och mannan och tänker att 2 av 4 är ändå bättre än 0 av 4.

3. Börja med något enkelt
Byt ut vissa råvaror som t ex vanlig färs mot vegetabilisk färs. Det är ett superenkelt sätt att laga spaghetti bolognese, tacos och göttbullar med mos fast vegetariskt eller vegansk. Jag gör det inte så ofta eftersom jag är intresserad av annan typ av matlagning och smaker men det händer. Och händer det så använder jag helst Anammas formbara färs eftersom jag tycker den smakar godast och är just formbar. Den funkar också fint att steka så det blir som en allväders färs. Men det finns ju massor av märken att välja på och jag har inte testat ens en bråkdel.

4. Lär dig laga mat så att du inte saknar köttet
Att byta ut köttis färsen mot vegetabilisk färs är ju enkelt men försök lära dig laga riktigt god vegetarisk mat. Sån som är så god att du inte saknar köttet. Skaffa inspiration och kunskap kring hur man lagar god grön mat, från t ex kokböcker eller influencers. Låt råvaror som miso, tahini, näringsjäst, nötter och fröer bli dina bästa vänner. Börja experimentera i köket. Jag har exprimenterat massor och det blev att jag skrev tre egna kokböcker vilket var superkul men lite omständligt så du kanske inte behöver gå lika långt :-).

5. Mätträdslan
Är du rädd för att inte bli mätt? Alltså... släng in en näve nötter, ta en skål yoghurt, stek ett extra ägg, mixa en proteinsmoothie, lägg till en röra eller gör en smaskig efterrätt. Finns värre saker att vara rädd för där lösningarna inte är så många, och goda.

6. Tänk tvärtom
Man kan ju också göra så att man tänker först på vilka gröna tillbehör man ska laga, och sen lägger till proteinet. Om man gör så, och uppgraderar det gröna till att spela huvudrollen, brukar det bli så att den rätten/rätterna blir det godaste eftersom det är där man lägger energin. Nästa steg är att minska med köttet, ta 100 g istället för 150 g som man brukar. Tvärtom principen är särskilt användbar under grillsäsongen.

För att knyta ihop säcken som det heter så tänkte jag ge er ett exempel på en vegetarisk rätt som gillas av 3/4 i min familj (gott betyg), som är lätt att laga då man byter ut köttig färs mot soja färs, om smakar mycket och som definitivt är värd att testa om man vill äta mera grönt en vardagkväll. Rätten är vegansk men har man hungriga tonårspojkar eller känsliga typer som inte gillar såser eller röror så kan man steka några ägg till eller varför inte några köttbullar.

Det är också reklam för min senaste bok, där receptet finns, som heter “Mera vego på 30 minuter” och finns att köpa på t ex Akademibokhandeln eller Adlibris eller Bokus

Nudlar med hoisinsås & jalapeño

Godast tycker jag att det blir om grönsakerna får ligga i iskallt vatten, gärna med några isbitar i, före servering så att de blir riktigt krispiga. Och jalapeñon och nötterna är helt nödvändiga om du frågar mig.

4 portioner

400 g nudlar, t.ex. udon eller risnudlar
350 g vegetarisk färs
1–2 vitlöksklyftor
1 msk finriven ingefära
4 msk hoisinsås
grönsaker, t.ex. gurka, sallatsblad, morot, rättika, rädisor, salladslök, sockerärter
neutral rapsolja, salt och risvinäger
inlagd jalapeño, torrostade jordnötter och färsk koriander till servering

1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Risnudlar behöver knappt kokas.
2. Fräs färsen i lite olja i en stor stekpanna enligt anvisning på förpackningen tills den fått färg.
3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ner den i färsen tillsammans med ingefäran och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt hoisinsås och 5 msk kallt vatten. Smaka av med salt och eventuellt vinäger.
4. Skär de grönsaker du vill ha som tillbehör i skivor eller strimlor.
5. Lägg nudlarna i skålar och toppa med färsen, grönsakerna, jalapeño, jordnötter och koriander.

PS. Kvaliteten på hoisinsås varierar rätt mycket. Vissa behöver syra t ex risvinäger, andra behöver sälta och umami t ex soja och ibland behövs lite socker. Du får helt enkelt känna dig fram lite.

 Skriv ut

Tomater + fisksås = sant

Foto: Matilda Lindeblad

Tomater passar väldigt fint ihop med asiatiska umamibomber som miso och fisksås. Här är beviset på en perfekt kombination där smaken av sommar och Thailand paras ihop. Gör köttet, grilla något annat om tofu eller kyckling, eller ta rester från gårdagens grillmiddag. Kokt jasminris, nudlar eller vitlöksbröd passar bra till för den som vill ha mer mat.

Tomatsallad med thailändsk dressing och citrongrässtekt flankstek

4 portioner

800 g tomater
1 gurka, skalad och urkärnad
2 salladslök
2 schalottenlökar
4 msk rostad lök
4 msk rostade jordnötter
1 kruka thaibasilika
1 kruka koriander

Dressing
3 msk fisksås
2 msk socker
2 msk limesaft eller risvinäger
2 msk neutral olja
lite vatten

Citrongrässtekt flankstek
800 g flankstek
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar citrongräs
2 chilipepparfrukter
2 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt

1. Putsa köttet. Dela vitlöken i mindre bitar och tryck in den i köttet. Ta bort det yttersta skalet på citrongräset och hacka resten fint. Kärna ur och hacka chilin. Lägga undan hälften till salladen. Bland resten av chilin, citrongräs, svartpeppar och salt och klappa in det i köttet.
2. Grilla köttet eller stek det ca 3 minuter per sida tills innertemperaturen är 56°. Vila ca 10 minuter.
3. Blanda ingredienserna till dressingen och späd med vatten om den blir för tjok.
4. Skala och skiva salladslöken och schalottenlöken. Skär tomaterna i bitar, skala och skär gurkan i halvmånar. Hacka jordnötterna och hacka de färska örterna, även stjälkarna på koriandern.
5. Varva grönsakerna, löken och örterna på ett stort fat. Toppa med jordnötter.
6. Servera köttet till.

 Skriv ut

Blomstertricket

Foto: Matilda Lindeblad

En perfekt sallad till lätt-lunchen eller som tillbehör till grillmaten. Och ni vet väl att om man ska imponera på sina gäster så ska man strö lite ätbara blommor över maten. Det funkar alltid.

Sallad blåbär med vaxbönor och fetaost

2 dl röda linser
400 g blandade bönor, t ex vaxbönor och skärbönor
2 persikor
1 dl bbq-mandlar
100 g babyspenat
1 kruka myntablad
2 dl blåbär
150 g fetaost
ätbara blommor t ex krasse

Dressing
3 msk olivolja
saft och skal av en lime
1-2 tsk honung
2 tsk finriven ingefära
1 urkärnad och finhackad chilifrukt
salt

1. Koka upp vatten. Lägg i linserna, lägg på ett lock och koka 2 minuter. Dra av från värmen och låt linserna stå ca 10 minuter tills de är al dente. Häll av vattnet.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt.
3. Ansa bönorna och koka dem al dente i saltat vatten.
4. Skär persikan i bitar.
5. Hacka nötterna grovt.
6. Varva linser, spenat, mynta, bönor och persika på ett fat. Häll över dressingen. Toppa med blåbär, smulad fetaost och nötter. Garnera ev. med ätbara blommor.

TIPS: Rökta mandlar finns färdiga att köpa i affären men hittar du inte några kan du rosta mandlar i en stekpanna och hälla på lite tamarisoja.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Mozzarellasallad 2.0

Foto: Matilda Lindeblad

Det är trevligt att variera sig ibland så när man tröttnat på den vanliga tomat- och mozzarellasalladen kan variera sig i det oändliga. Istället för tomater kan man ta frukt som nektarin eller melon och även om den vanliga mozzarellan blir god, blir salladen helt underbar med burrata, en gräddigare variant på mozzarella, Lägg till en matig grynblandning (testa t ex faror eller 5-gryns blandning) och proteinrika krispiga kikärter så är den traditionella salladen knappt igenkännbar.

Matvetesallad med parmesanstekta kikärter

2 dl 5-grynsblandning eller farro eller matvete
300 g vattenmelon
en halv gurka
260 g burrata eller mozzarella
1 burk kikärter
3 msk maizena
3 msk finriven parmesanost
4 stjälkar repad rosmarin
70 g småbladig sallad
1 kruka basilika
olja till stekning

Dressing
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1 urkärnad och finhackad chilipepparfrukt
salt och svartpeppar

1. Koka grynerna enligt anvisning på förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär melonen och gurkan i mindre bitar.
4. Dela osten i bitar.
5. Skölj kikärterna och torka dem torrt. Torka kikärterna noga och var försiktig när du steker dem. Det är lätt att det stänker olja om ärterna innehåller mycket vatten. Blanda med maizena, ost och rosmarin. Stek kikärterna frasiga i rikligt med olja i en stor stekpanna. Se upp för stänk om det är mycket vätska i kikärterna.
6. Blanda sallad, basilikablad, grynerna, gurka och melon på ett fat. Häll på dressingen och toppa med ost och kikärter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Krämig och grön potatissallad

Foto: Matilda Lindeblad

Smakrik och somrig potatissallad som är lika god till varmrökt lax som till grillad kyckling eller grillad biff. Vill du ha måltiden helt vegetarisk serverar du med fördel grillade sojabiffar till, eller bara torkade körsbärstomater och fetaost. Gör gärna en stor sats så är morgondagens lunch fixad. Potatissalladen är nämligen lika god dagen efter med lite rester.

Potatissallad med krämig ört- och yoghurtsås

4 portioner

800 g färskpotatis
2 små fänkål eller några stjälkar libbsticka
2 msk citronsaft
1 msk olivolja
80 g späda salladsblad
10 rädisor

600 g varmrökt lax eller annat proteintillbehör

Örtsås
2 dl färska örter t ex dragon, bladpersilja, basilika, dill
2 sardeller
2 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
2 dl yoghurt 10 %
salt och svartpeppar

Strössel
Skalet från 1 citron
3 msk rostade pumpafrön
3 msk rostad lök
3 msk hackad bladpersilja

1. Koka färskpotatisen i saltat vatten. Bryt potatisen i mindre bitar när den svalnat något.
2. Blanda ingredienserna till strösslet.
3. Mixa örterna till såsen med sardellerna, senapen och majonnäsen till en grön sås. Rör ner yoghurten och smaka av med salt och peppar.
4. Strimla fänkålen fint men spara dillen. Massera fänkålen med citronsaft och olivolja. Blanda fänkål och potatis lätt med örtsås.
5. Varva potatisen på ett fat tillsammans med sallad och skivade rädisor.
6. Toppa med strösslet och servera t ex lax till.

Receptet har tidigare publicerats i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Undantaget som bekräftar regeln

Foto: Matilda Lindeblad

Jag är inte något stort fan av pastasallader men detta är undantaget. Pastan blandas med hemgjord pesto och syrlig yoghurt och får sen sällskap av söta tomater och smakrik korv. Allra godast blir salladen om man tar en råkorv för då kan man steka korven riktigt krispig och ringla chilioljan som släpps vid stekningen över salladen. Perfekt att göra nu dessutom när det råder grillförbud. Blir det någon pesto över kan du lägga den i en glasburk och täcka med olja. Stoppar du inte ner några provsmakarfingrar håller den flera veckor i kylskåpet.

Pastasallad med semitorkade tomater och chorizo
4 portioner

400 g körsbärstomater
1 msk färsk timjan
250 g pasta
2 dl brödkrutonger
300 g rå chorizokorv
2 dl yoghurt 10 %
2 gemsalladshuvuden
skalet av 1 citron
salt och svartpeppar
olivolja till stekning
färska örter till garnering t ex basilika

Pesto
1 knippe bladpersilja
1 kruka basilikablad
1 vitlöksklyfta
2 dl melonkärnor
50 g riven parmesanost
2 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 175°. Dela tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med timjan, salt, svartpeppar och häll på olivolja. Baka i ca 40 minuter tills tomaterna är halvtorkade.
2. Mixa ingredienserna till peston. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
4. Stek brödkrutongerna knapriga i olja i en stekpanna.
5. Ta bort korvskinnet och smula innanmätet. Stek smulorna knapriga i en stekpanna.
6. Blanda tomaterna med pasta, korvsmulor och citronskal. Häll gärna över lite av fettet från korvstekningen.
7. Blanda hälften av peston med yoghurt och lägg på ett fat. Varva salladsblad och pastablandningen på faten. Toppa med krutongerna och lite färska örter.
8. Servera resten av peston vid sidan av.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Flämtmat

Foto: Matilda Lindeblad

Det är så flämtvarmt här i Stockholm att det enda jag är sugen på är fruktsallad. Som tur var är den här salladen god både till frukost, lunch och middag. Bovetekrispet är magiskt gott och passar lika bra på frukostbowlen som till efterrättssalladen så gör en stor sats när du ändå håller på och svettas i köket. Har du inte tålamod att vänta medan bovetet ligger i blöt så att fagopyrinet sköljs bort, kan du ta quinoapuffar istället. De är precis som bovetet glutenfria.

Melon och jordgubbssallad med vitchokladyoghurt
Rostat bovete blir gott glutenfritt crunch men du kan ersätta det med rostade kokoschips eller pumpafrön.

6 portioner

500 g vattenmelon
500 g jordgubbar
1 granatäpple
1 kruka mynta
½-1 urkärnad chilipepparfrukt
saften från 1 lime

Limekräm
3 dl yoghurt 10 %
50 g finriven vit choklad
skalet från 1 tvättad lime

Rostat bovete
2 dl bovete
50 g smör
2 msk honung
1 tsk kanel

1. Skölj bovetet och lägg det i en skål med kallt vatten ca 3 timmar. Byt vatten efter halva tiden. Skölj och spola av bovetet så att den klibbiga hinnan runt bovetet försvinner.
2. Lägg fröna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 175 °C ca 15 minuter tills det torkar. Rör om en gång under tiden.
3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Rör ner honung och kanel och häll blandningen över bovetet och grädda ytterligare ca 30 minuter tills bovete har fin färg. Låt svalna på plåten.
4. Blanda yoghurt, choklad och limeskal och ställ kallt.
5. Skär melonen och jordgubbarna i mindre bitar. Kärna ur granatäpplet. Hacka myntan och finhacka chilin.
6. Blanda alla salladsingredienser på ett stort fat.
7. Servera med yoghurten och bovetet.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut

Grönt grill

Foto: Matilda Lindeblad

En variant av den här rätten gjorde jag häromdagen fast sellerin grillades. Grymt gott.

Långbakad rotselleri, bearnaisesås och ugnsbakade tomater
Lägg in sellerin hel i ugnen och se hur den förvandlas till en sofistikerad, mjuk och smakrik bjudrätt med hemslagen bearnaise och söta ugnsbakade tomater. En linssallad till ger anrättningen välbehövligt protein och extra fräschör.

4 portioner

1 hel stor rotselleri
400 g körsbärstomater på kvist
1 dl gröna eller svarta linser
80 g blandad sallad
vinaigrette
färska örter t ex basilika och bladpersilja

Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
färsk dragon stjälk + blad
2 msk vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 äggulor
salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Picka rotsellerin med en gaffel och lägg in den i ugnen. Baka i 1,5 timme. Lägg in tomaterna bredvid och baka ca 30 minuter till, tills sellerin är helt mjuk och tomaterna har fått en fin färg och mjuknat.
3. Koka linserna al dente enligt anvisning på förpackningen.
4. Smält smöret. Skala och finhacka löken.
5. Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger och koka ca 2 minuter tills cirka 3 msk återstår. Tillsätt vatten och låt svalna något.
6. Vispa ned äggulorna och värm till cirka 65 grader.
7. Tillsätt smöret droppvis under ständig vispning tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar samt hackade dragonblad.
8. Blanda linserna och salladen med vinaigrette.
9. Klyfta sellerin och servera med tomaterna, bearnaisesåsen och salladen. Garnera med färska örter.

Receptet har tidigare publicerats i Tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut